Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România împlineşte 100 de ani de activitate. Jurnaliștii români au acum un imn al lor

11 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România împlineşte 100 de ani de activitate. Jurnaliștii români au acum un imn al lor Galerie foto (2)

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a împlinit un secol de activitate.

Cu această ocazie, membrii acestei organizatii profesionale au dezvelit vineri, în Bucureşti, o placă memorială pe clădirea fostei Berării Berlin (astăzi localul Alt-Shift și clubul Control) de pe strada Constantin Mille nr. 4 (fostă Sărindar), unde s-a semnat înfiinţarea primei organizaţii a ziariştilor profesionişti din România reîntregită.

Începând cu această zi vor fi organizate diverse evenimente care să marcheze această sărbatoare în toate cele 35 de filialele din țară ale Uniunii, dar şi în importante centre româneşti din diaspora.

Toate vor avea ca punct culminant celebrarea Centenarului printr-o amplă manifestare la Ateneul Român, programată pentru a doua jumătate a lunii martie.

În calitatea sa de organism de utilitate publică, fapt atestat ca atare prin însăși legea creației, UZPR activează, prin ziariștii ei, în cele mai importante canale de informare în masă, de la Televiziunea publică, Radio România și Agenția Națională de Presă, până la trusturile private de radio și televiziune, de la presa militară, până la cotidiane și reviste de prestigiu, din țară și din diaspora.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei care a revendicat poziţia de continuatoare a Uniunii după căderea comunismului, în prezent, ar fi înregistraţi în UZPR peste 2.700 de membri.

Festivităţile au adunat în jur de 100 de persoane pe fosta stradă Sărindar, din spatele Cercului Militar din Bucureşti. Este locul în care, cu un secol în urmă, se semna actul constitutiv al Uniunii din care, în formula iniţială, făceau parte personalităţi precum Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Moses Rosen şi Pamfil Şeicaru.

Radio România Actualități a dedicat o emisiune întreagă Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Jurnalista Maria Țoghină i-a avut ca invitați la ediția din 9-10 ianuarie a emisiunii ”Serviciul de noapte” pe jurnaliștii Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, și Miron Manega, coordonatorul departamentului de comunicare al Uniunii.

Un moment inedit s-a înregistrat în timpul emisiunii, când a fost difuzat, în premieră, imnul jurnaliștilor din România. A fost prima audiție a acestui prim imn al profesioniștilor din această breaslă, pe versurile lui Miron Manega.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici:

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră