Un nou conflict violent în Europa: Turcia a atacat Siria ca răspuns la atentatul din Istanbul de săptămâna trecută

20 Noi 2022
Un nou conflict violent în Europa: Turcia a atacat Siria ca răspuns la atentatul din Istanbul de săptămâna trecută
Raiduri aeriene turce au lovit mai multe orașe din nordul Siriei, inclusiv orașul Kobane sâmbătă seara, au declarat forțele conduse de kurzi și un grup de monitorizare din Marea Britanie, anunță The Guardian.
Atacurile au loc la câteva zile după ce Ankara a dat vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru atentatul mortal de duminică trecută în centrul Istanbulului.
„Kobane, orașul care a învins Isis, este supus bombardamentelor de către aeronavele ocupației turce”, a scris pe Twitter Farhad Shami, purtătorul de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi.
Turcia consideră Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG) – principala componentă a SDF – o extensie a PKK interzis.
Shami a spus că au avut loc și atacuri aeriene împotriva a două sate dens populate din provincia nordică Alep și provincia nord-estică Hasakeh.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a raportat că armata turcă a efectuat peste 20 de atacuri aeriene în cele două provincii. Grupul are o rețea extinsă de contacte în Siria.
Kobane, un oraș cu majoritate kurdă din nordul Siriei, lângă granița cu Turcia, a fost capturat de gruparea Stat Islamic la sfârșitul anului 2014, deși luptătorii kurzi i-au alungat la începutul anului următor.
Atât PKK, cât și YPG-ul au negat orice implicare în atacul de la Istanbul, în care șase persoane au fost ucise.
Dar ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, a spus că Ankara crede că ordinul pentru atac a fost dat de la Kobane.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră