La UMF „Carol Davila” București se produc zilnic aproximativ 1000 de viziere

06 Apr 2020 | scris de A.A.
La UMF „Carol Davila” București se produc zilnic aproximativ 1000 de viziere

Studenții la Medicină și Politehnică se implică activ în lupta contra coronavirusului. Prin sprijinul și sub îndrumarea profesorilor coordatori, beneficiind de dotările facultăților, au reușit să ajungă la o producție de 1000 viziere pe zi acestea fiind imprimate 3D și donate spitalelor.

Prin proiectul “ Viziere Medicale Printate 3D” realizat de către Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D în parteneriat cu Societatea Studenților în Medicină din București sub egida UMF „Carol Davila” București peste 5.000 de viziere de protecție împotriva COVID-19 au fost donate deja unităților medicale din București. Recent, capacitatea de producție  a crescut la aproximativ 1.000 de astfel de echipamente în fiecare zi.

De aproximativ o săptămână, șase laboratoare ale Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” București au fost transformate într-o mică uzină în care peste 60 de studenți mediciniști și politehniști, prin rotație și distribuiți pe grupuri mici, sunt angrenați în producerea a aproximativ 1.000 de viziere în fiecare zi. Aceștia au la dispoziție 55 de imprimante 3D care funcționează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling). Proiectul se va derula pe toată perioada crizei generată de COVID-19 și va fi coordonat și monitorizat de către Rectorul UMF “Carol Davila”, Prof.Dr. Viorel Jinga, precum și de Decanul Facultății de Medicină a UMFCD, Prof.Dr. Cătălin Cârstoiu.

Studenții mediciniști implicați în SSMB au înțeles nevoia de mobilizare a comunității de voluntari pentru a sprijini toate eforturile întreprinse de cadrele medicale în această perioadă. Un număr de 52  de voluntari din cadrul SSMB, alături de alți 10 studenți din cadrul Universității POLITEHNICA din București, se implică activ în supervizarea procesului de printare și asamblare al vizierelor, respectând normele de siguranță impuse de contextul actual.

,,Studenții vor să ajute și își pun la dispoziție timpul, energia și aptitudinile pentru a le oferi protecție viitorilor lor colegi din sistemul medical. În contextul actual, Societatea Studenților în Medicină din București realizează toate demersurile disponibile pentru a sprijini activitatea personalului medical și auxiliar din spitale, expuși in permanență riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Medicii aflați în prima linie sunt mentorii noștri, prietenii noștri sau chiar familia noastră și asta ne motivează și mai mult să muncim pentru ei. Ne dorim să acoperim cât mai multe cereri. Astfel, vom pune la dispoziție, pe paginile de social media ale SSMB, precum și pe site-ul ssmb.ro, un formular electronic prin care se pot face solicitări pentru viziere”-Adrian Păun, coordonatorul voluntarilor SSMB.

Dispozitivele sunt alcătuite din două piese separate, ramă și ecran protector, asamblate manual. Rama vizierei este alcătuită integral din PLA/PETG/PET iar ecranul protector este un film PVC. Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturile Flügge potențial contaminate cu COVID-19. Protecția mucoaselor conjunctivale, nazale și bucale reprezintă o parte constitutivă a măsurilor de precauție standard împotriva virusurilor cu transmitere aeriană (precum și în contextul epidemiologic actual).

Zilnic în cadrul UMF ,,Carol Davila” se produc aproximativ 1000 de astfel de echipamente de protecție care au  condus, în doar o săptămână, la un total de 5000 de viziere donate către 15 unități medicale, însumând 21 de secții. Acestea asigură un minimum de protecție împotriva infectării cu SARS-CoV-2. Întreg procesul se desfășoară sub atenta supraveghere a unui reprezentant din cadrul AMRB 3D care este disponibil pentru a răspunde tuturor nelămuririlor sau întrebărilor voluntarilor.

“Deși printarea 3D nu este o metodă de producție în masă, în contextul epidemiologic actual, când soluțiile, resursele sunt limitate, această tehnologie oferă o metodă alternativă de producție a dispozitivelor de protecție, medicale sau de altă natură. Acest lucru este posibil datorită mobilizării extraordinare a comunității printarii 3D, ce a demarat multe proiecte pe această temă, dar mai ales a modului open source în care a ales sa împărtășească rezultatele acestor proiecte. Doresc să mulțumesc finanțatorilor (Lucian Matasaru compania One United Properties,BASF Romania), conducerii UMF Carol Davila, echipei SSMB, care au făcut acest proiect posibil și tuturor voluntarilor (UMFCD, UPB) care au contribuit zi de zi la buna desfășurare a acestui proiect. Este cu adevărat o plăcere să vezi cum în astfel de momente, fără a urmări recompense materiale, o echipă multidisciplinară se formează pentru a îndeplini o misiune comună.”- Dr. Eduard Liciu, președinte AMRB 3D.

Întreaga activitate are ca obiectiv susținerea colectivului medical, asigurându-le un minimum de protecție în lupta împotriva COVID-19. O dovadă de altruism și o urmă de speranță sunt trimise astfel către toți cei aflați în prima linie, din partea voluntarilor din rândul studenților. Sănătatea și siguranța sunt pe primul loc, de aceea respectarea normelor de profilaxie sunt cea mai benefică modalitate de sprijinire a tuturor demersurilor întreprinse de inițiatorii și susținătorii proiectului Viziere Medicale Printate 3D.

Despre “ Viziere Medicale Printate 3D”

  1. Proiectul “Viziere Medicale Printate 3D” realizat de către Asociatia Medicala Romana de Biomodelare 3D în parteneriat cu SSMB sub egida UMF Carol Davila București a început pe data de 30.03.2020.
  2. Vizierele medicale sunt realizate cu ajutorul tehnologiei de printare 3D. Proiectul beneficiază de 55 de imprimante 3D care funcționează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling).
  3. Acest produs este alcătuit din două piese separate, ramă și ecran protector, asamblate manual. Rama vizierei este alcătuită integral din PLA/PETG/PET, iar ecranul protector este un film PVC.
  4. Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturile Flügge potențial contaminate cu COVID-19. Protecția mucoaselor conjunctivale, nazale și bucale reprezintă o parte constitutivă a măsurilor de precauție standard împotriva virusurilor cu transmitere aeriană (precum și în contextul epidemiologic actual).
  5. În cadrul proiectului s-au inscris 52 de studenți ai facultății de medicină ce sunt distribuiți zilnic în 2 serii cu program diferit pentru a respecta Ordonanțele Militare în vigoare și studenți voluntari din cadrul Universității Politehnica București (Echipa ECRIDA, Echipa UPB DRIVE, Echipa 2space). Colaborarea dintre membrii celor două specialități a condus la optimizarea procesului de producție și asamblare, astfel încât numărul de viziere printate  a ajuns să fie între 800-1000 bucați/zi. Optimizarea procesului de producție a condus la instruirea rapidă a studenților de la Medcină, care în doar cateva zeci de minute au ințeles principiile de bază ale tehnologiei și cum să manipuleze, în deplină siguranță, o imprimantă 3D.
  6. Această inițiativă nu urmărește profitul. Este un semn de solidaritate pentru eroii, dar și victimele acestei situații de criză. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră