UE cere României să elimine restricțiile privind prețurile la energie electrică și gaze și deschide o procedură de încălcare a dreptului comunitar

03 Oct 2024
UE cere României să elimine restricțiile privind prețurile la energie electrică și gaze și deschide o procedură de încălcare a dreptului comunitar

Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile privind prețurile și exportul de energie electrică și gaz, scrie siteul Uniunii Europene

Astăzi, Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de "punere în întârziere" României (INFR(2024)2194) pentru restrângerea libertății participanților pe piață de a-și determina prețurile angro la energie electrică și gaze, precum și exportul de gaze.

Mai precis, România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile peste un anumit prag de preț la un fond de tranziție energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.

Aceste măsuri naționale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă a energiei electrice, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind regulile comune pentru piața internă a gazelor naturale. Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică și gaze de a-și determina prețurile angro în România. Prin urmare, Comisia consideră că aceste măsuri restrâng principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor, precum și comerțul transfrontalier liber pe piețele angro de energie electrică și gaze. România are acum două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Comisia solicită din nou ROMÂNIEI să elimine restricțiile privind prețurile și exportul de energie electrică
Astăzi, Comisia a decis, de asemenea, să urmărească o procedură deschisă de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori suplimentare de punere în întârziere României (INFR(2023)2032) pentru restricționarea exportului de energie electrică și limitarea libertății participanților pe piață de a-și determina prețurile angro.

Comisia consideră că măsura națională în cauză este incompatibilă cu articolele 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă a energiei electrice. Comisia consideră că măsura are un efect echivalent cu o restricție cantitativă la export. Din aceleași motive, se consideră că măsura încalcă și Directiva privind energia electrică menționată mai sus și Regulamentul privind energia electrică.

În plus, Comisia consideră că măsura restrânge principiul fundamental al formării libere a prețurilor pe piețele angro de energie electrică. Scrisoarea suplimentară de punere în întârziere de astăzi urmează deschiderii procedurii de încălcare a dreptului comunitar din aprilie 2023.

În urma modificărilor aduse legislației din România care nu au abordat preocupările Comisiei și care au ridicat probleme noi, Comisia a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere suplimentară. .

România are acum două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră