ALEGERE CONTROVERSATĂ. Directorul ExxonMobil, Rex Tillerson, nominalizat pentru postul de secretar de Stat al SUA

13 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ALEGERE CONTROVERSATĂ. Directorul ExxonMobil, Rex Tillerson, nominalizat pentru postul de secretar de Stat al SUA

Presa americană specula pe marginea acestei nominalizări de câteva zile, căci o considera controversată. Motivul? Faptul că Tillerson are relații strânse cu Vladimir Putin, tocmai datorită rolului său la conducerea companiei petroliere Exxon.

Decizia, în acest moment, ar este cu atât mai controversată cu cât există suspiciuni serioase în legătură cu ajutorul dat de Rusia în campania electorală a lui Trump.

Cea mai nouă glumă la Washington este: "Cine a câştigat, în cele din urmă, alegerile? Trump sau Clinton? Putin, idiotule!", scrie Deutsche Welle.

Dar nu prea mai este deloc o glumă de la sfârşitul săptămânii trecute încoace. După dezvăluirile din Washington Post se înmulţesc vocile surselor credibile care susţin că Rusia ar fi comis atacuri cibernetice asupra serverului democraţilor americani, comentează sursa citată.

Dar nu aceasta ar fi noutatea fiindcă situaţia era cunoscută de luni de zile. Hackerii ruşi ar fi atacat, se pare, şi serverul republicanilor. Serviciile secrete americane bănuiesc că Rusia n-a vrut numai să submineze democraţia americană ci şi să-l ajute pe Trump să învingă, scrie dw.com.

Preşedintele Donald Trump neagă ipoteza conform căreia Rusia ar fi influenţat alegerile din SUA prin atacuri cibernetice. În ţară sporesc temerile că Putin şi-ar putea extinde influenţa politică.

''Tenacitatea sa, ampla sa experiență și înțelegerea profundă a geopoliticii îl fac o alegere excelentă pentru funcția de secretar de Stat. El va promova stabilitatea regională și se va concentra pe interesele esențiale de securitate națională ale Statelor Unite'', a menționat Donald Trump într-o declarație dată publicității de echipa sa de tranziție.

La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson (64 de ani) a coordonat operațiuni în mai mult de 50 de țări.

În 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol și producție. De atunci, cele două companii au încheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte în Rusia. Tillerson și-a construit legături strânse cu Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră