Klaus Iohannis a mers, în această dimineaţă, la clubul Colectiv, la 40 de zile de la incendiul în urma căruia au murit 60 de tineri. Președintele a aprins o lumânare în memoria victimelor tragediei și a păstrat un moment de reculegere.
La scurt timp, Iohannis a scris pe contul său de Facebook următorul mesaj: "Am fost în această dimineaţă, din nou, la locul tragediei de la clubul #Colectiv. S-au împlinit 40 de zile de la drama din acea noapte. Nu vreau şi nu pot să uit ce s-a întâmplat. Vreau în schimb ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor şi cu grija pentru supravieţuitori şi familiile lor, să îndreptăm împreună ceea ce nu funcţionează corect în societatea noastră, pentru a nu se mai repeta o asemenea tragedie. Să ne rugăm cu toţii pentru cei dispăruţi! Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!".
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În patru săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, astăzi, la 60 de morţi.
Mai multe persoane au fost reţinute, unele fiind momentan cercetate în libertate, sub control judiciar, după tragedia din clubul Colectiv. Totodată, mai multe restaurante şi cluburi au fost închise, neavând condiţiile legale de funcţionare pentru a-şi desfăşura activitatea.
Cei trei administratori și acționari ai clubului — Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu — au fost arestați preventiv pe 3 noiembrie, ei fiind acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.
Procurorii de la Parchetul General susțin că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.