GÂNDURI PRINTRE CĂRȚI. Volumul "Lume mascată" și cartea de poezie “Legea apei”, lansări românești la Târgul de Carte de la Frankfurt. Țara invitată de onoare la ediția din acest an este Spania (FOTO)

21 Oct 2022 | scris de M.R.
GÂNDURI PRINTRE CĂRȚI. Volumul "Lume mascată" și cartea de poezie “Legea apei”, lansări românești la Târgul de Carte de la Frankfurt. Țara invitată de onoare la ediția din acest an este Spania (FOTO) Galerie foto (9)

Literatură, scriitură de calitate, creație, lectură, inspirație și lansări românești la Târgul Internațional de Carte de la Frankturt, 2022. După mai bine de doi ani în care pandemia a trasat granița restricțiilor, iată că lumea condeielor cu har și-au dat întânire la unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase târguri din lume. Adrian Sângeorzan, Adriana Cârcu, Anca Stuparu sunt câteva dintre numele de scriitori care și-au lansat cartea la târgul de la Frankfurt, un eveniment ce găzduiește anul aproximativ 300.000 de vizitatori şi peste 200 de expozanţi străini. Țara invitată de onoare la ediția din acest an este Spania. 

Una dintre lansările de carte a zilei de joi, 20 octombrie, a fost și cea a medicului-scriitor român Adrian Sângeorzan. Volumul de poezii „Lume Mascată” – apariție bilingvă, dar și în limba germană – a fost scris în  timpul pandemiei și surprinde perfect transformarea lumii de astăzi și imaginea omului nou. 

,,Lume mascată” sau nașterea întru’ pandemie a omului nou

 

Volumul scris de  Adrian Sângeorzan a fost publicat deja în mai puțin de 2 ani în limbile germană la editura Ludwigsburg „Pop Verlag și Chineză (Mandarină), la Taipei, Editura Showwe Information Co Ltd, tradus de poetul Kuei Shien Lee, de 4 ori candidat la Premiul Nobel pentru Literatură.

Poezii din acest volum au fost traduse și publicate, în iulie 2021, în revista columbiană „Urraka” din Cartagena și pe pagina Festivalului Internațional de Poezie, de la Medellin, unde Adrian Sîngeorzan a fost poet participant.Poemele au fost traduse în peste 12 limbi: arabă, bengali, engleză, franceză, germană, italiană, mandarină, suedeză, sinhala, uzbekă, vietnameză, spaniolă și poloneză. În plus, volumul „Lume Mascată” a fost acceptat spre publicare și în Columbia.

Adrian Sângeorzan, membru al Mișcării mondiale de poezie Poeta del Mundo

Activitatea literară a lui Adrian Sângeorzan nu trece sub nicio formă neobservată. Dimpotrivă. Își găsește drum printre oameni. Este membru al Mișcării mondiale de poezie Poeta del Mundo, la invitația Vicepreședintelui pe Asia a acestei mișcări, Kuei Shien Lee.

Este totodată și membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa  și America.

Anca Stuparu, o lume între medicină și literatură

Cartea de poezie “Legea apei” – apariție germano-română la editura Pop Verlag – ce poartă semnătura Ancăi Stuparu, în colaborare cu artista newyorkeză Marie Christine Katz, a fost lansată joi în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt. 

Reamintim că Anca Stuparu este și clinician specialist în Medicina de Urgență și Sănătatea femeilor la New York, acolo unde locuiește din 1998. La rândul său, Marie Christine Katz – s-a ocupat de partea vizuală a cărții – este activă în lumea artistică a New York-ului, proiectele sale realizând o simbioză perfectă între gânduri, sentimente, public, transpuse într-un amestec inedit de mișcare, culoare, voce, lumini, imagine, nebunia frumoasă a lumii de astăzi.

  • Anca Stuparu s-a născut la 31 martie 1974 la Lugoj, în județul Timiș.Absolventă a Universitățiide Vest din Timișoara, secția Franceză-Germană, Anca Stuparu locuiește în Statele Unite din 1998.
  • Anca Stuparu, clinician specialist în Medicina de Urgență și Sănătatea femeilor la New York și scriitor
  • Debutul său literar a fost în 1998, în Revista de Literatură și Spiritualitate RomânoAmericană Lumină Lină. A publicat în revistele Scrisul Românesc, Matricea Românească și Orizont.
  • În Statele Unite, Anca a publicat poezii în revista Humanities, iar în Canada în Observatorul Cultural.
  • În Noiembrie 2018, a publicat la Timișoara volumul bilingv de poezie De pe alt mal/From Another Shore. Poeziile ei fac parte din Antologia bilingvă a lui Daniel Ioniță Poezia Românească de la Origini până în Prezent.
  • A publicat la Editura Curtea Veche Publishing cartea ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi. Amintiri pandemice”, toate veniturile obţinute din vânzarea cărţii fiind donate Fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei, pentru a veni în sprijinul copiilor cu boli incurabile.

 

Artista newyorkeză Marie Christine Katz: „Îmi place să adun povești de la publicul participant, dar și informații despre gândurile, sentimentele și reacțiile lor”

„Fotografiile incluse în carte (n.r. – cartea „Legea apei”) fac parte din proiecte specifice. Mărturisec că proiectele din munca mea sunt multe  în desfășurare și se întind pe perioade lungi de timp, adesea chiar și pe mai mulți ani. Ce pot să spun este că îmi place să adun povești de la publicul participant, dar și informații despre gândurile, sentimentele și reacțiile lor, în legătură cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru și în lume”, a declarat Marie Christine Katz pentru Gândul.

Programul Târgului de Carte de la Frankfurt, în perioada 19-23 octombrie 2022

În ultimii 20 de ani, România a fost prezentă constant la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, cu un stand organizat de Ministerul Culturii, în cadrul căruia au loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte, dezbateri, negocieri între grupuri editoriale, tipografi și autori.

Joi, 20 octombrie – 11.00 – 12.00

“De pe celălalt mal”. Interferențe literare româno-americane înainte, în timpul și după pandemie. Noi apariții editoriale la Editura Pop semnate de Adrian Sângeorzan, Ioana Ieronim, Dagmar Dusil, Anca Stuparu, Barbara Zeizinger și PH Gruner.

Moderare: Georg Aescht.

Organizatori: Editura POP Verlag, Ministerul Culturii

16.00 – 18.00

Povestind copiilor în Europa de Est. Basme și poezii semnate de autori români

Editura Frontiera se prezintă publicului interesat. Eveniment din cadrul programului special pentru edituri din Ucraina și țările învecinate, organizat de către Târgul de Carte de la Frankfurt.

Prezentarea este urmată de cocktail.

Organizatori: Editura Frontiera, Ministerul Culturii

Vineri, 21 octombrie – 14.00 – 16.00

Prezentare autori și editori din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 octombrie – 11.00 – 12.00

Prezentarea de carte în prezența autorului: Order 7161 de Marc Schroeder.

Volum cu portrete ale germanilor din România deportați în anul 1945 în URSS.

Moderare: Jan Cornelius

12.00- 13.00

”De ce nu-s românii ca nemții?”. Jan Cornelius își prezintă volumul scris împreună cu Adina Popescu, apărut în limba germană la Editura Wieser în anul 2021.

 

Articol pe aceeași temă poate fi citit pe GÂNDUL.RO

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră