Timișoara: un ventilator mecanic a trecut de primul test de funcționare

30 Mar 2020 | scris de A.A.
Timișoara: un ventilator mecanic a trecut de primul test de funcționare

Un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenti din Timişoara, a proiectat un ventilator mecanic. Este vorba despre primul prototip inventat de români.

Specialiştii încearcă, în contextul noului coronavirus, să construiască echipamente de ventilare mecanică a pacienţilor aflaţi în stare gravă, potrivit Mediafax.

Vestea bună este că marţi acest ventilator mecanic va fi testat de medici.

”Suntem deja circa trei sute de persoane, cu prenume si nume, date de contact, specialisti in diverse domenii dispusi sa participe cu tot ce stiu, au si pot la constructia unui echipament de ventilare mecanica a pacientilor in stare grava in contextul COVID19, sub numele VentilaTM.

Incercam sa facem update-uri periodice, dimineata si seara, cu privire la evolutia efortului de dezvoltare al ventilatorului mecanic pe care dorim sa il putem pune la dispozitia medicilor, in pregatirea valului de pacienti cu COVID19, care pare inevitabil.

Dezvoltarea prototipului

Echipa Symme3D condusa de Calin Brandabur, lucreaza cu suport exterior de la diverse firme si de la freelanceri. Electronica e pe finalizare. Avem o problema mecanica legata de transmiterea puterii de la motor la angrenajul din material printat. Fixarea rotii motoare pe arborele motor cedeaza. Cautam solutii, posibil sa trecem pe roata motoare din Al.

Analiza prototipului cu medicii anestezisti

avem o echipa de anestezisti (inclusiv unul extrem de tehnic, cu patente pe zona de asistare respiratorie) care ne asteapta cu prototipul pentru teste spirometrice si in vivo, pe un porc de la biobaza UMFT. Avem la dispozitie spatii, echipamente, retele de alimentare, toata conectica necesara pentru teste.

Omologare/Certificare

suntem in contact cu structuri guvernamentale pentru care pregatim un caiet tehnic initial/simplificat in vederea planificarii unui proces rapid de certificare/omologare.

Lanturi de aprovizionare

Incheiem definirea BOM-urilor (bills of materials) si incepem/continuam scanarea potentialilor furnizori, incercand sa asiguram surse redundante si lanturi cu probabilitate mare de viabilitate pe termen scurt, mediu. Probabil ca vom defavoriza surse din IT, FR, ESP.

Constituirea retelei de fabricatie

Avem 212 posesori individuali sau institutionali de imprimante si CNC-uri intr-o retea pe care vom incerca sa o pregatim pentru inceperea fabricatiei imediat ce avem o versiune acceptata de medicii anestezisti si care a trecut printr-un proces (speram minimal) de certificare/omologare.

Dezvoltarea conceptului logistic

Vom incerca sa construim un proces de printare distribuita in reteaua, cu doua variante de asamblare (in functie de cerintele celor de la autoritatea de certificare): centralizata la Timisoara sau in centre regionale, pe masura ce descoperim echipe care vor si pot prelua acest gen de activitati.

Reteaua de fabricatie va fi sustinuta de echipe de la firme de curierat. Pe moment avem o firma de ciclocurierat din Timisoara, pe care vom incerca sa o extindem si cu firme cu retele nationala si alte firme de ciclocurierat din alte orase. (Reteaua e deschisa inca, incurajati-va prietenii sa ni se alature!)

Vom incerca sa testam azi sau maine modul de lucru cu reteaua de fabricatie si firma de ciclocurierat distribuind un task de printare de rame pentru viziere, pe care le vom echipa cu ecranul transparent si le vom pune chiar la dispozitia ciclocurierilor care vor deservi reteaua.

Tot cu aceste firme vom face si distributia echipamentelor finalizate catre spitalele care vor solicita ventilatoare.

Pregatirea literaturii de training

Avem voluntari care fac technical writing si o echipa de studenti la medicina in Bucuresti care vor incepe sa dezvolte impreuna cu echipa de dezvoltare a produsului manuale de instructiuni si instructional videos pentru medicii care vor utiliza manualul.

Ramanem in legatura, cei care doriti sa ne furnizati mai multe informatii despre competentele si resursele cu care vreti sa contribuiti si nu ati completat inca, gasiti aici un formular.

bit.ly/VentilateTMForm” precizau reprezentanții printr-un comunicat pe pagina de socializare VentilaTM.

În următoarele zile, tot prin intermediul anunțurilor oficiale suntem ținuți la curent cu evoluția proiectului, iar ieri, primul ventilator mecanic a trecut primul test.

”Primul test de functionare al ventilatorului mecanic prototipat de echipa condusa de Calin Brandabur in cadrul initiativei VentilaTM!

Proiectarea mecanica si de actionare sunt, in principiu, finalizate.

Urmeaza teste mecanice si reglaje, finalizarea software-ului si testarea lui!”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră