Tezaur de pe vremea Imperiului Roman, descoperit într-o comună din Dolj

27 Apr 2023 | scris de A.V.
Tezaur de pe vremea Imperiului Roman, descoperit într-o comună din Dolj

Tezaur de pe vremea Imperiului Roman, găsit într-o comună din Dolj. Descoperirea a fost făcută cu un detector de metale.

1168 de monede romane din argint au fost găsite de un căutător cu detectorul de metale în localitatea doljeană Padea.

Muzeografii cred că monedele sunt din a doua jumătate a secolului al III-lea. Ar fi vorba despre denari imperiali romani și antoninieni, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei.

Specialiștii Muzeului Olteniei cred că piesele au fost îngropate în jurul anilor 245, dar vor ști cu certitudine abia după ce vor curăța piesele și le vor analiza.

La prima vedere, tezaurul de la Padea ar cuprinde monede din a doua jumătate a secolului al III-lea.

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a detaliat pentru GdS Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei.

După finalizarea procedurilor va fi stabilită și valoarea tezaurului descoperit.

Monedele ar putea deveni parte din patrimoniul Muzeului Olteniei după aproximativ un an și jumătate.

Foto: Cosmin Vasile / Facebook

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră