Emisiune BNR: 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

31 Oct 2022 | scris de A.V.
Emisiune BNR: 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Banca Națională a României a anunțat vineri o nouă emisiune numismatică omagială și aniversară. Aceasta se intitulează „100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria” și include o monedă de aur și una de argint care vor fi introduse în circuitul numismatic luni.

Moneda de aur are valoarea nominală de 500 de lei și diametrul de 35 mm, iar cea de argint are valoarea nominală de 10 lei și diametrul de 37 mm.

Pe una dintre fețe este reprezentată Catedrala Încoronării (sau a Reîntregirii) din Alba Iulia, însoțită de inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, de stema României și de valoarea nominală.

Pe reversul celor două monede se află portretele și semnăturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, inscripția circulară „INCORONAREA DE LA ALBA IULIA” și inscripția latentă „100 ANI”.

Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur și argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Emisiunea dedicată Centenarului Încoronării poate fi rezervată online și, dacă stocul online se epuizează, va putea fi achiziționată direct de la ghișeele sucursalelor regionale BNR, fără a fi necesară rezervare în acest sens.

  • Pentru rezervarea online a monedei de aur click aici.
  • Pentru rezervarea online a monedei de argint click aici.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră