Texas: cel puțin 46 de morți descoperiți în interiorul unui camion

28 Iun 2022
Texas: cel puțin 46 de morți descoperiți în interiorul unui camion

Patruzeci și șase de persoane au fost găsite moarte, iar alte 16 au fost transportate la spital după ce au fost găsite luni în interiorul unui tractor-remorcă abandonat, pe un drum îndepărtat din sud-vestul San Antonio, au declarat oficialii din Texas, conform The Guardian.

Descoperirea s-ar putea dovedi a fi cea mai mortală tragedie dintre miile de oameni care au murit încercând să treacă granița SUA cu Mexic în ultimele decenii.

O persoană care lucrează la o clădire din apropiere a fost alertată printr-un strigăt de ajutor cu puțin înainte de ora 18:00 luni, a declarat șeful poliției William McManus. Ofițerii au sosit pentru a găsi un cadavru la pământ în afara remorcii și o poartă deschisă parțial către remorcă, a spus el.

Șaisprezece au fost transportați la spital cu boli legate de căldură, dintre care 12 adulți și patru copii, a declarat șeful pompierilor Charles Hood. Pacienții erau fierbinți la atingere și deshidratați, iar în remorcă nu s-a găsit apă sau aer condiționat, a spus el.

„Nu ar trebui să deschidem un camion și să vedem grămezi de cadavre acolo”, a spus Hood reporterilor. „Nimeni dintre noi nu vine la muncă imaginându-și asta.”

Ministrul de externe al Mexicului a declarat că printre cei transportați la spital se numără și două persoane din Guatemala. Transmițând informații de la consulul mexican din San Antonio, Marcelo Ebrard a spus că supraviețuitorii au fost duși la patru spitale din oraș.

Se credea că unii dintre morți sunt din Honduras, a raportat San Antonio’s Express-News, care a citat o organizație de imigranți din Honduras la fața locului, care a spus că li s-a spus că unele dintre victime purtau embleme sau însemne din țară.

Președintele Guatemala, Alejandro Giammattei, a oferit marți condoleanțe familiilor afectate, dar nu a abordat informațiile conform cărora și guatemalenii se numără printre victime. „Este de neiertat că vieți nevinovate continuă să se piardă din cauza traficului de migranți!” Giammattei a scris pe Twitter, cerând pedepse mai dure pentru traficanți.

Trei persoane au fost luate în arest, dar nu era clar dacă erau legate de traficul de persoane, a spus McManus.

Cei din remorcă făceau parte dintr-o presupusă tentativă de contrabandă pentru cei care încercau să intre în Statele Unite, iar ancheta era condusă de Investigațiile de Securitate Internă din SUA, a spus McManus.

Un cuplu care locuiește în apropiere, care a venit la fața locului să se roage, a declarat pentru New York Times că site-ul este cunoscut drept „un loc de plecare” pentru migranți. „Puteți spune că tocmai au ajuns aici”, a spus Ruby Chavez pentru ziar. „Îi vedem cu rucsacuri sau cerând mâncare sau bani.”

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat pe Twitter că a fost „frânt de inima de pierderea tragică de vieți omenești” din San Antonio.

El a confirmat, de asemenea, că ICE a lansat o investigație federală asupra morților, cu sprijinul poliției locale și al forțelor de frontieră.

Ebrard a spus că consulul mexican se afla în drum spre amplasament luni.

Consulatul general mexican din San Antonio a declarat pe Twitter că va oferi ajutor oricăror mexicani implicați în incident. De asemenea, se spunea că consulul general Ruben Minutti se afla în drum spre fața locului.

Guvernatorul Greg Abbott a spus într-un tweet că oamenii au fost găsiți în spatele unui camion și a dat vina pe moarte pe diviziunea politică și pe modul în care sunt securizate granițele.

Primarul din San Antonio, Ron Nirenberg, a spus că cei 46 de morți au „familii care probabil încercau să-și găsească o viață mai bună”.

„Aceasta este nimic mai puțin decât o tragedie umană îngrozitoare”, a spus Nirenberg.

Orașul a fost scena unor decese anterioare de imigranți. Zece persoane au murit în 2017 după ce au rămas blocate într-un camion care era parcat la un Walmart din San Antonio. În 2003, alți 19 au fost găsiți într-un camion înăbușitor la sud-est de San Antonio.

Marile platforme au apărut ca o metodă populară de contrabandă la începutul anilor 1990, pe fondul unei creșteri a aplicării frontierelor americane în San Diego și El Paso, Texas, care erau atunci cele mai aglomerate coridoare pentru trecerea ilegală.

Înainte de asta, oamenii plăteau mici taxe operatorilor pentru ai face să treacă peste o graniță în mare parte nepăzită. Pe măsură ce traversarea a devenit exponențial mai dificilă după atacurile teroriste din 2001 din SUA, indivizii au fost conduși pe terenuri mai periculoase și au plătit cu mii de dolari mai mult.

Căldura reprezintă un pericol grav, deoarece temperaturile pot crește abrupt în interiorul vehiculelor. Vremea în zona San Antonio a fost în mare parte înnorată luni, dar temperaturile s-au apropiat de 100F (38C).

Fotografiile postate pe Twitter de un reporter KSAT au arătat mai multe vehicule de poliție și ambulanțe înconjurând un camion mare.

Activitățile de imigrare au atras o legătură directă între tragedie și politicile de frontieră ale administrației Biden. Aaron Reichlin-Melnick, director de politici la Consiliul American pentru Imigrare, a spus că de luni de zile se teme de o asemenea tragedie.

„Cu granița închisă la fel de strâns ca și astăzi pentru migranții din Mexic, Guatemala, Honduras și El Salvador, oamenii au fost împinși pe rute din ce în ce mai periculoase. Contrabanda cu camioane este o cale în sus”, a scris el pe Twitter.

uIncidentul a avut loc în timp ce comunitatea a continuat să plângă cele 21 de vieți pierdute în recentele împușcături din Uvalde, la aproximativ 80 de mile distanță, a declarat arhiepiscopul local, Gustavo Garcia-Siller. „Încă ținem în rugăciuni oamenii noștri din Uvalde; acum, ni se spune că peste 40 de migranți, oamenii noștri, au murit aici, în San Antonio”, a scris el pe Twitter.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră