Stare de urgenţă: În Franţa, Adunarea naţională a votat pentru folosirea brăţării electronice în cazul anumitor arestaţi la domiciliu

19 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Stare de urgenţă: În Franţa, Adunarea naţională a votat pentru folosirea brăţării electronice în cazul anumitor arestaţi la domiciliu


După intense dezbateri, deputaţii au adoptat, în ultimul moment, un amendament în acest sens, care nu se deosebeşte prea mult de ceea ce propuneau republicanii şi UDI. Aceştia propuneau, în special, ca totul să aibă loc cu consimţământul persoanei vizate.

Amendamentul guvernului precizează că fac obiectul acestui act normativ persoanele arestate la domiciliu condamnate la o pedeapsă privativă de libertate pentru crimă, calificată act de terorism, sau pentru un delict calificat la fel, pedepsit cu zece ani de închisoare, şi care au terminat executarea pedepsei de cel puţin opt ani.

Pentru aceasta va fi necesar acordul în scris al persoanei în cauză.
Brăţara va permite, în orice moment, precizarea distanţei şi locului unde se află pe tot teritoriul naţional, precizează textul actului normativ. Se urmăreşte, astfel, concilierea între obiectivul de apărare a ordinii publice cu drepturile şi libertăţile protejate constiţional, a susţinut primul ministru Manuel Valls, cu ocazia prezentării acestei măsuri.

Proiectul de lege, care prelungeşte şi întăreşte starea de urgenţă, prevede ca regimul arestările la domiciliu a persoanelor periculoase să fie extins la orice persoană faţă de care sunt probe întemeiate potrivit cărora comportamentul acesteia reprezintă o ameninţare la securitatea şi ordinea publică.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră