Cine utilizează cartelele pre-pay româneşti din Irak şi Siria? Ce spune Serviciul Român de Informaţii

28 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Cine utilizează cartelele pre-pay româneşti din Irak şi Siria? Ce spune Serviciul Român de Informaţii

Informația apare într-un răspuns al SRI la solicitarea Digi 24, care a cerut mai multe detalii despre cine ar putea utiliza cartele pre-pay, dupa declarația de duminică a premierului Dacian Cioloș, care a spus că astfel de cartele din România au fost folosite în organizarea de atentate teroriste în UE. Reprezentanții SRI au subliniat, totuși, că există posibilitatea ca acele cartele din țara noastră să fie folosite de români care locuiesc în zone de conflict.

Însă Serviciul nu a exclus nici posibilitatea ca acestea să fie utilizate de persoane care au legătură cu organizații teroriste, cum ar fi Stat Islamic, ce controlează vaste teritorii din Siria și Irak. SRI, alături de alți parteneri europeni, caută persoanele care dețin cartele telefonice din România, însă nu le-au identificat încă, fiind necesare resurse umane și materiale consistente pentru o astfel de operatțune. Pe de altă parte, SRI nu a confirmat dacă respectivele cartele pre-pay românești au fost utilizate în atentalele teroriste de la Paris. 

Dacian Cioloş despre cartele pre-pay

Invitat în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV, premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE şi că în România există un potenţial terorist.  „Serviciile secrete se plâng – ştiţi discuţia veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înţeleg că România este una dintre puţinele ţări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înţeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a declarat Cioloş, cu referire la chestiunea cartelelor.

„Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare”, a adăugat premierul, care a spus că există riscul terorist şi în ţara noastră. „Aşa cum stau lucrurile acum, ameninţările sunt ţinute sub control, autorităţile îşi fac treaba eficient. Dar serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situaţia. Eu – şi cei din servicii ştiu – sunt foarte atent şi la drepturile cetăţeneşti, transparenţa este un principiu pe care Guvernul l-a aplicat”, a mai spus Cioloş.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră