Peşte şi carne tocată pentru şeful Poliţiei Sinaia
În 2016, şeful Poliţiei Sinaia a fost ridicat de jandarmi şi dus la DNA Ploieşti pentru interogatoriu. Procurorii au informaţii şi probe din care reiese că ofiţerul îşi proteja apropiaţii în faţa legii. Pe unii îi scăpa de amenzi, iar pe alţii de dosare penale ori controale iniţiate de alte autorităţi. În schimb, spun anchetatorii, ar fi primit bunuri de peste 40.000 de euro. Procurorii DNA l-au filat pe şeful poliţiei din Sinaia şi au descoperit că bărbatul prefera să primească foloasele necuvenite direct acasă. Şi nu vorbim de plicuri cu bani, ci peşte şi cantităţi importante de carne tocată. Procurorii au descoperit că şeful Poliţiei Sinaia locuieşte în acte într-o casă modestă, iar în realitate într-o vilă luxoasă.
Sticlă de whisky şi o cutie de ciocolată, şpagă pentru concediul medical
Un medic de la Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix-Compartimentul Ambulatoriu integrat al Spitalului din Hotel Ceres Băile 1 Mai a fost reţinut în luna aprilie 2016 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. El ar fi primit mită bani, o sticlă de whisky şi o cutie de ciocolată în schimbul acestora eliberând concediu medical denunţătorului, potrivit adevarul.ro. „În calitate de medic angajat al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix – Compartimentul Ambulatoriu integrat al Spitalului din Hotel Ceres Băile 1 Mai, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în data de 06.04.2016 a primit suma de suma de 150 de lei şi o sticlă de whisky, iar în data de 19.04.2016 a primit suma de 200 de lei şi o cutie de ciocolată, de la denunţătorul XY, în vederea eliberării unui concediu medical şi efectuării unui tratament medical denunţătorului“, potrivit comunicatului transmis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Doi pui şi o mămăligă pentru şeful Poliţiei Teleorman
Comisarul Dănuț Dobre, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Teleorman, a primit de la un mituitor doi pui și o mămăligă, pentru a interveni în favoarea unui şofer care primise o sancțiune contravențională. Nu o spunem noi, ci procurorii DNA, care au detaliat cazul în referatul care a însoţit cererea de arestare preventivă a polițistului.Produsele alimentare, evaluate de mituitor la suma de 41 de lei, au fost remise la sediul Serviciului Poliției Rutiere Teleorman, pe data de 29 iulie 2015.
"Bunurile sus-menționate au fost remise ca urmare a intervenției exercitate de Dobre Dănuț în data de 25.07.2015 asupra unor lucrători din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Teleorman. Inculpatul a urmărit prin această intervenție ca (...) un cunoscut de-al mituitorului și care conducea autoturismul acestuia pe raza localității Dobrotești să fie absolvit de răspunderea contravențională în legătură cu abateri constatate de agenții constatatori din cadrul Serviciului Poliției Rutiere", se arată în referatul procurorilor DNA. Procurorii anticorupție susțin că Dănuț Dobre ar fi primit și în alte rânduri mită, pentru intervențiile în favoarea unor contravenienți sau pentru a ajuta diferite persoane să obțină permise de conducere. Este vorba despre bunuri sau sume de bani care ajungeau până la 500 de euro. Printre bunurile primite se numără diferite cantități de pastramă de oaie, țuică sau mâncare pentru câini.
Rochii pentru soţia lui Toni Greblă
Toni Grebla este fost judecător al Curţii Constiţionale, cercetat într-un dosar de trafic de influenţă în 2010-2011. Fostul senator ar fi primit foloase necuvenite in valoare de peste 50.000 de euro de la omul de afaceri Ion Barcina, printre acestea numarandu-se si mai multe rochii, in valoare de 1200 de lei, destinate sotiei sale, avocata Mihaela Grebla. In 2011, Mihaela Grebla recunostea pentru ziarul Gorj Domino, cu ocazia Sfintilor Mihail si Gavril, ca hainele sunt slabiciunea ei si ca primeste cadouri: “Am primit rochii, bluze... haine, in general. Imbracamintea este slabiciunea mea, iar fiul meu si prietenii mei stiu acest lucru, asa ca, atunci cand este ziua mea de nastere sau imi sarbatoresc onomastica, imi cumpara haine”
Şpăgi în bilete de avion şi petreceri la restaurante de lux
În iulie 2014, patru judecatori de la Inalta Curte, doi avocati, un om de afaceri si soferul unuia dintre judecatori au fost trimisi in judecata într-un dosar amplu de coruptie, iar stenogramele confirma relatia stransa dintre membrii acestei "retele", cum a fost numita de procurorii DNA. Doua dintre judecatoare, Gabriela Victoria Bîrsan si Iuliana Pusoiu, sunt prietene cu avocatii Claudia si Radu Silinescu Gherbovan, iar impreuna ar fi avantajat cinci firme detinute de omul de afaceri Gabriel Chiriac, in schimbul unor spagi date prin intermediul celor doi aparatori. Procurorii spun ca judecatoarele ar fi primit mai multe recompense in bilete de avion, plata unor petreceri in restaurante de lux din Bucuresti si Paris, dar si bijuterii, pantofi sau posete marca Chanel. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea din functia de judecator a Gabrielei Birsan si Corina Corbu.
Cazul Remeş şi Mureşan: „Palincă şi Caltaboş“
Un caz emblematic: dosarul „Palinca si caltaboşi". Foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes şi Ioan Avram Muresan au fost condamnati definitiv, în februarie 2013, la cate 3 ani de închisoare cu executare. Dosarul „Caltaboşul“ a fost deschis în urma auto-denunţului unuia dintre inculpati - omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. El le-a dezvaluit procurorilor cum, pe 13 septembrie şi 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnaţi şi palinca) în valoare de 1.500 lei şi suma de 15.000 euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii Ioan Mureşan, în scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze, aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba, la câstigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare.
În octombrie 2007, TVR 1 a difuzat, o înregistrare video cu momentul în care ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remes, primea de la fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, plicul in care procurorii sustineau ca se aflau cei 15.000 de euro mita de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba.
Stenogramele din dosar au ajuns apoi in presa:
„Ciorba despre Remes: Ii place sa beie, ma!
Ciorba: Ca da, nu stiu ba. Vreo trei sute de litri imi trebe da... intelegi? Ba, Ghitulica! O sa dee ca o duc palinca ceea la... o duc la Bucuresti la Tanase si mai vreau sa-i dau la Remes o suta de litri.
Muresan: Ihi!
Ciorba: Da' sa ne deie niste palinca buna. Vreau sa-i dau la Remes o suta de litri de palinca de ceea veche ma!
Muresan: Da, da.
Ciorba: Intalegi? Sau doua sute vreau sa... Ii place sa beie ma, intelegi?“
„Senatorul ficăţel“ şi povestea pulpelor de pui
Supranumit „Senatorul ficăţel“, Niculae Bădălau a fost acuzat, în 2013, că a primit mită: 200 de pulpe de pui, 200 de bucati piept de pui si 20 de kilograme de ficat de pasare, într-un dosar cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro în care sunt implicati angajaţi ai Ministerului de Finante, avocati şi administratori de firme. În acest dosar, senatorul si procurorul-sef din Parchetul General, Angela Eugenia Nicolae, sunt acuzati de procurorii DNA ca au protejat o retea de evazionisti din Industria Alimentara. Badalau este acuzat de trafic de influenta in favoarea unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala, cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).
Şpagă „bio“: arbuşti şi două maşini de piatră pentru un şef al DNA
Râsu-plânsu este şi şpaga primită de un şef al DNA. Din Slobozia. Două maşini de piatră (pavaje pentru curtea casei) şi zece arbuşti ornamentali tuia pentru şeful DNA Slobozia. Foştul şef al DNA Slobozia, procurorul Dumitru Cristudor, a fost trimis în judecată pentru pentru luare de mita în iulie 2013. Omul desemnat să conducă Direcţia Naţională Anticorupţie din Slobozia este acuzat de foştii săi colegi de la DNA că ar fi primit două maşini de piatră (materiale de constructii) - pavaje ce urmau să ajungă în curtea casei acestuia şi zece arbuşti ornamentali tuia pentru a ajuta trei persoane să distrugă acte si obiecte care puteau fi folosite ca probe împotriva lor intr-un dosar din Germania de evaziune fiscala.
Vaci, oi, miei pentru şefa Parchetului din Gheorgheni
Două vaci, trei oi, doi miei şi o sacoşa cu alimente-mită pentru şefa Parchetului din Gheorgheni. Izabella Majeczki, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, a primit în luna noiembrie 2013, mandat de arestare pentru 29 de zile. Procurorii DNA au acuzat-o că a primit ca mită doua vaci, trei oi, doi miei, precum şi o sacosa cu alimente de la persoane cercetate penal. Potrivit procurorilor DNA, Izabella Majeczki a pretins si a primit prin intermediar mita de la doua persoane cercetate intr-un dosar penal privind infractiuni cu violenta, promitandu-le, in schimb, o solutie favorabila. Judectoarea a incercat sa ascunda mita primita falsificand un inscris in care a consemnat, neconform adevarului, ca a remis suma de 3.000 lei uneia dintre persoanele de la care primise anterior mita.