Un astfel de program de aplicații militare se va desfășura în România la începutul lunii noiembrie, anunţă Reuters, preluată de agerpres.ro. Exercițiile militare se vor desfășura la Capul Midia, în perioada 5-10 noiembrie, se arată într-un comunicat al Armatei SUA, citat de digi24.ro.
Circa o sută de militari americani au primit săptămâna aceasta un ordin surpriză să transporte pe calea ferată un sistem de rachete antiaeriene Patriot din Germania în România, pentru a participa la un exercițiu împreună cu alți circa o sută de militari români.
Astfel de aplicații consolidează capacitatea de reacție rapidă, a indicat generalul citat.
„Nu dorim război, dar cea mai bună cale de a menține pacea este să ne consolidăm apărarea și să fim pregătiți în orice moment”, a explicat el, adăugând că acest punct de vedere a fost împărtășit de șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, și de comandanții a 38 de armate europene reuniți la o întâlnire desfășurată la Wiesbaden, în Germania.
În contextul amenințărilor venite dinspre Rusia, armata americană și aliații ei au început să lucreze urgent la îmbunătățirea coordonării cu apărarea antiaeriană a statelor din flancul estic, care au în dotare sisteme de rachete antiaeriene foarte vechi, unele achiziționate pe vremea Pactului de la Varșovia.
Un exercițiu de tragere asupra unor ținte aeriene, la care au participat trupe americane, germane și olandeze s-a desfășurat luna trecută în insula greacă Creta, împreună cu un alt exercițiu în Slovacia și la care au participat opt state, au dovedit capacitatea statelor membre NATO de a dezvolta a abordare comună a apărării antiaeriene, a mai declarat generalul Timothy McGuire.
NATO îşi consolidează prezenţa militară în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi Ţările Baltice, relatează şi stiri.tvr.ro.
În timp ce Portugalia se alătură statelor ce vor trimite ofiţeri în Brigada multinaţională condusă de ţara noastră, militari români vor fi trimişi în Polonia, în cadrul batalionului sub comandament american. Sunt câteva din concluziile Reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles. Decizia finală privind sporirea prezenţei navale NATO la Marea Neagră va fi luată în februarie 2017.
„Am discutat despre progresele în demersul de consolidare a prezenţei NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul unei brigăzi multinaţionale terestre comandate de România. Numeroase naţiuni au manifestat voinţa de a contribui la prezenţa, în regiunea Mării Negre, la nivel terestru, maritim şi aerian. Este vorba despre Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit sursei citate.
Desfăşurarea celor 4 batalioane de aproximativ 1.000 de militari fiecare în Ţările Baltice şi Polonia a fost decisă la Summitul NATO de la Varşovia. Face parte din pachetul de măsuri adoptat de Alianţă pentru a linişti ţările membre care se învecinează cu Rusia. Acum s-au pus la punct detaliile legate de capacitatea de descurajare a Alianţei la graniţa de est, comentează sursa citată.
România va conduce Brigada multinaţională care va fi înfiinţată la Craiova, la care vor participa şi militari din Bulgaria, Polonia, Germania şi SUA. Sofia a anunţat că militarii săi nu vor staţiona permanent, ci vor fi implicaţi în exerciţii, când va fi necesar. Ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a venit cu noutăţi în privinţa componenţei structurii din ţara noastră.
„Portugalia va veni cu ofiţeri de Stat Major la Brigada multinaţională şi vor afilia un batalion la această unitate”, a spus Motoc.
NATO a aprobat folosirea bazelor aeriene din România şi Bulgaria pentru misiuni de supraveghere aeriană a Mării Negre. Contribuţii vor avea Canada - cu avioane de luptă F 18, Marea Britanie, cu Eurofighter Typhoon şi Polonia.
În acelaşi timp, ţara noastră va trimite militari la batalionul NATO din Polonia, care vor acţiona alături de britanici sub comandă americană, la 100 de km de enclava rusă Kaliningrad.
Rusia afirmă că nu a avut şi nici nu are de gând să atace vreun stat NATO. Este ridicol şi de neimaginat, a spus Vladimir Putin la Soci, la reuniunea Valdai, o platformă a schimburilor de idei între politicieni şi analişti ruşi.