Sistem interactiv cu „plimbări“ virtuale, la Muzeul Principia din Alba Iulia

09 Aug 2021 | scris de A.V.
Sistem interactiv cu „plimbări“ virtuale, la Muzeul Principia din Alba Iulia

Muzeul Principia din Alba Iulia figurează pe lista obiectivelor aflate pe Ruta culturală a  împăraților romani care vor fi puse în valoare cu ajutorul tehnologiei.

Un sistem interactiv cu plimbari virtuale se pregătește, printr-un proiect cu fonduri europene, relatează Radio România Actualități.

De altfel, Muzeul Principia figurează pe lista obiectivelor aflate pe Ruta culturală a împăraților romani care vor fi puse în valoare cu ajutorul tehnologiei. Deja, turistii care au ajuns la Alba Iulia au avut ocazia sa fie salutați chiar de soldații romani la intrarea în clădire prin intermediul hologramelor.

În Muzeul roman „Principia“este  valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrează în situ urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani.

Demersul este posibil prin proiectul „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării“ (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes)-acronim ISTER, în care Primăria Alba Iulia are calitatea de partener, scrie viziteazaalbaiulia.ro.

Rezultatul central al proiectului pentru Alba Iulia se va concretiza în realizarea și punerea în funcțiune a unui ansamblu interactiv, în interiorul Muzeului Principia. Soluția va permite vizitatorilor să descopere, într-un mod interactiv, zestrea romană de excepție a orașului Alba Iulia, dar și să intre în atmosfera anticului Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia).

Ansamblul interactiv va permite localnicilor și turiștilor să descopere, într-un mod interactiv, secvențe importante petrecute pe aceste meleaguri, în urmă cu aproape două milenii.

Muzeul roman „Principia“

Interiorul Muzeului „Principia“/Foto: Ania Ciolacu

Punctăm câteva dintre opțiunile pe care le vor avea la îndemână vizitatorii muzeului: „plimbări“ virtuale de la Apulum la Roma sau în alte spații geografice importante ale vremii; vizualizare galerii cu  imagini după piese de epocă romană descoperite la Alba Iulia; descifrarea mesajelor unor inscripții descoperite la Alba Iulia; cunoașterea unor aspecte importante din vremea staționării la Apulum a Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane etc.

„Proiectul ISTER este încă o dovadă a preocupărilor constante ale echipei Primăriei de a avea un dialog tot mai consistent al prezentului cu trecutul, iar prin inițiative cum este cea de față și cu viitorul.  Ansamblul interactiv care va fi pus în funcțiune în interiorul muzeului va provoca localnicii și turiștii să (re)descopere într-un mod interactiv povestea vechimii  europene a orașului Alba Iulia, începând cu civilizația romană care a avut aici un loc important. Este unul dintre proiectele care valorifică patrimoniul cultural de excepție al orașului, care se cere redescoperit și repovestit localnicilor, dar și turiștilor români și străini“, apreciază Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

Contextul proiectului

Prin scopul său, ISTER abordează dimensiunea teritorială a rutelor romane în zona Dunării, ca element transnațional continuu care trece granițele statelor dunărene și oferă multiple oportunități pentru schimburi și dezvoltare în comun.

Principalul obiectiv al proiectului este redescoperirea și revitalizarea rețelei străvechi de drumuri romane de-a lungul Dunării, ca factor esențial pentru promovarea dezvoltării teritoriale bazate pe valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și natural(în special, pe rutele romane).Proiectul „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării“ (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes) – acronim ISTER este finanţat prin Programul transnațional al Dunării-Interreg, Obiectiv Specific 2.2 – Promovarea utilizării durabile a patrimoniului natural și cultural, și al resurselor. Primăria Alba Iulia are calitatea de partener, alături de organizații din țările riverane Dunării.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră