Ministerul Educaţiei a prezentat o serie de propuneri în Consiliul pentru Dialog Social, pentru modificarea examenelor naționale - Evaluare şi Bacalaureat - ce ar urma să fie adoptate prin ordin de ministru pe 1 septembrie.
Ministerul Educaţie intenționează să digitalizeze, parţial, examenele naţionale, lucrările scrise ale elevilor urmând să fie scanate şi încărcate online, iar profesorii din comisiile de examinare le vor corecta din faţa calculatorului.
Lucrările vor fi scanate şi încărcate apoi pe un server al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În plus, fiecare lucrare va avea un cod unic de bare pentru identificare. Ministerul spune că, astfel, se reduc şi mai mult tentativele de fraudă.
"S-ar dori ca în momentul în care se face corectarea să apară şi o justificare, iar acest borderou de notare să fie accesibil elevilor, astfel încât să poată vedea acea justificare a notei şi să înţeleagă de ce li s-a scăzut acolo unde i-a scăzut", spune Ioana Băltăreţu presedintele Consilului Naţional al Elevilor.
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi nu este încă de acord cu o astfel de procedură, pe care o consideră ilegală.
"Nu există cadru instituțional pentru așa ceva. Metodologia spune clar că evaluatorii sunt înregistrați, sunt verificați, și așa mai departe. Ce înregistrare și ce verificare se mai poate face în condițiile în care acesta va corecta lucrările online, de acasă, într-o discuție cu copilul, cu soția, hai să mai corectăm și o lucrare", spune Eugen Ilea, vicepreşedinte Federaţia Asociaţiilor de Părinţi.
O altă noutate anunţată pentru viitorul an şcolar se referă la Bacalaureat. Examenul va începe în februarie, nu în iunie, ca până acum.
Teoretic, un elev poate începe probele de Bacalaureat iarna, dar nu mai poate prinde "scrisul", dacă rămâne corigent.
"Eu zic că este un avantaj, pentru că se vor mai degreva activitățile și vor avea timp și de pregătire pentru probele scrise. Și, în același timp, și cadrele vor mai fi degrevate de acea aglomerare din perioada examenului", mai spune Eugen Ilea.