Scriitorul şi disidentul Paul Goma, incinerat miercuri la crematoriul de la cimitirul Pere-Lachaise

01 Apr 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Scriitorul şi disidentul Paul Goma, incinerat miercuri la crematoriul de la cimitirul Pere-Lachaise

Acum o săptămână, Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, anunța că Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie la Paris, din cauza infecției cu noul coronavirus.

Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform indicațiilor fiului scriitorului, Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța în cazul deceselor provocate de noul coronavirus, trupul lui Paul Goma urma să fie incinerat, iar urna funerară să fie depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Asociaţia La Maison Roumaine, cu sediul la Paris, informează, miercuri, că la crematoriul de la celebrul cimitir Père-Lachaise era programată incinerarea, doar în prezenţa fiului lui Paul Goma, Filip, conform dorinţei acestuia.

Urna cu cenuşa va fi depusă, conform planului, la Columbariumul de la Père-Lachaise alaturi de cea cu cenuşa soţiei lui Paul Goma, Ana Goma, care a decedat în septembrie 2017.

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a decis decorarea post-mortem a scriitorului Paul Goma cu distincția Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, de altfel, cea mai înaltă distincţie pentru mireni, pentru virtutea de a fi fost cel mai cunoscut mărturisitor în lume al atrocităţilor sovieticilor la ocuparea Basarabiei şi al crimelor regimului comunist ateu, oferind un exemplu de rezistență prin cultură și civism.

Mitropolia Basarabiei va transmite distincția fiului marelui scriitor și om de cultură prin intermediul Înaltpreasfințitului părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

Precizăm că scriitorul și omul de cultură Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana din județul Orhei, familia sa fiind nevoită să se refugieze în interiorul Românei odată cu ocuparea Basarabiei ca urmare a aplicării prevederilor pactului Ribbentrop-Molotov.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră