SCLAVIE în România. Zeci de copii răpiți de pe străzi, bătuți cu biciul, violați și obligați să cerșească

13 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
SCLAVIE în România. Zeci de copii răpiți de pe străzi, bătuți cu biciul, violați și obligați să cerșească

În această dimineață, procurorii DIICOT - ST Pitești au descins la 40 de adrese aflate pe raza unei localități din județul Argeș, vizând destructurarea mai multor grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracționale structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forțate să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților, cât și în proximitatea localității.

Persoanele răpite erau obligate să "măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj)".

Victimele erau amenințate și lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.

Procurorii mai susțin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare — erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos.

De asemenea, există suspiciunea ca unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

40 de persoane au fost puse sub urmărire penală și vor fi aduse la sediul DIICOT ST Pitești pentru a fi audiați. 

Anual, sute de copii sunt abuzați sexual și forțați să comită infracțiuni

Peste 60% dintre victime provin din familii sărace și dezorganizate din mediul rural, potrivit unui raport al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. În jumătate din cazuri, traficantul este o cunoștiință sau chiar o rudă, iar cea mai folosită metodă de racolare este promisiunea falsă a unui trai mai bun.

Statisticile Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane arată că ținta preferată a traficanților sunt fetele.

Nouă din zece victime, cu vârsta sub 18 ani, sunt de sex feminin. Minorele sunt exploatate în industria sexului, mai ales în Europa Centrală și de Nord, unde traficanții obțin câștiguri de milioane de euro. Fenomenul a luat amploare după aderarea României la Uniunea Europeană, spun procurorii.

Marile metropole europene, precum Parisul, sunt pline de minore traficate din România.

Procurorii spun că traficanții nu se tem de nimeni și de nimic. Mulți dintre ei au complici inclusiv în rândurile funcționarilor publici. Din acest motiv reușesc să facă rost de acte false și să-și scoată cu ușurință victimele din țară.

Averi din exploatarea copiilor

În anul 2010, peste 160 de minori, din Țăndărei și din localitățile vecine, au fost duși de traficanți la cerșit și la furat în Marea Britanie.

Metodele de racolare în principiu se derulau la modul că familiile se împrumutau de la membrii grupărilor cu anumite sume de bani și ulterior nereușind să achite aceste datorii recurgeau la acest compromis de a lăsa copiii în grija grupării infracționale. Și aceștia erau ulterior traficați în exteriorul țării unde erau fie exploatați prin constrângerea la cerșetorie sau pur și simplu beneficiau de anumite ajutoare sociale din partea statului britanic.

___________________

Citește și:

Guvernul britanic, mesaj pentru românii din Regatul Unit. Ce se va întâmpla după BREXIT

SCLAVIE în România. Zeci de copii răpiți de pe străzi, bătuți cu biciul, violați și obligați să cerșească

Situație catastrofală la un liceu din Timiș. De şase ani, promovabilitatea la BAC este zero!

COD ROȘU de caniculă în Croația. MAE a emis o atenționare de călătorie

Caz grav de malpraxis la Spitalul de Arși din București. O femeie a murit în urma unei transfuzii greșite

Dr. Doina Goșa: La Spitalul de Arși, asistenta nu a efectuat cel de-al doilea test obligatoriu înainte de transfuzia de sânge

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră