Scandalul DGPI. Nici măcar un SFERT pentru preşedinte...

16 Mai 2017 | scris de Jeanina Nastase
Scandalul DGPI. Nici măcar un SFERT pentru preşedinte...

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui, a declarat astăzi că OUG privind organizarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) reprezintă un demers cu miză politică, fiind îngrijorător pentru sănătatea statului de drept, în contextul eliminării avizului CSAT din procesul numirii și eliberării din funcție a șefului DGPI.  Reamintim că  Plenul Senatului a adoptat în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de apărare care prevede că șeful acestei structuri este numit și eliberat din funcție de ministrul de Interne.

"Este un demers cu o miză politică, o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor președintelui. Am văzut același tip de acțiune în cazul ANCOM și am discutat la momentul respectiv despre acea Ordonanță de Urgență și urgența nu a putut fi justificată în niciun fel. Prin votul de ieri, de la Senat, practic, această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al președintelui. Vorbim totuși despre o autoritate care are un rol important în ceea ce privește apărarea țării și securitatea națională", a spus Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Ea a subliniat că, potrivit Constituției, președintele este comandantul forțelor armatelor, argumentând că este importantă prezența șefului statului în procesul decizional al oricărei instituții parte a forțelor armate.

"Care este rațiunea eliminării CSAT din această procedură? Nu putem să ne gândim decât la o miză politică pentru că, din punctul de de vedere al modului în care ar trebui să funcționeze statul de drept, descoperim că este problematic. Cu alte cuvinte sunt influențe negative în ceea ce privește arhitectura statului, arhitectura constituțională întrucât vorbim despre o instituție care, până la urmă, face parte din această structură a securității naționale. Este grav și îngrijorător modul în care se acționează și vedem că este deja o practică pe care această conducere, de fapt acest Guvern, o aplică în mai multe contexte. V-am dat cazul ANCOM pentru a vă aduce aminte și este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT. CSAT este o instituție care ar trebui să-și dea avizul pe un astfel de subiect. Mai mult decât atât, prezența președintelui în procesul decizional, când vorbim despre o astfel de instituție cu rol fundamental cum este DGPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a raportului de forțe în stat și în același timp și o garanție că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic. Este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept", a arătat Dobrovolschi.

Întrebată dacă se ia în calcul o sesizare la CCR în acest caz, ea a răspuns că șeful statului va face precizări când se vor impune pașii procedurali. "Nu aș vrea să anticipez ce se va întâmpla. (...) Când se vor impune pașii procedurali vor exista și alte precizări din partea domnului președinte", a spus purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră