ROMATSA: Din cauza crizei din Crimeea, controlorii de trafic sunt supraîncărcați, lucru care produce stres și oboseală

24 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
ROMATSA: Din cauza crizei din Crimeea, controlorii de trafic sunt supraîncărcați, lucru care produce stres și oboseală

Traficul în spațiul aerian al României este în creștere în urma închiderii de către Ucraina a spațiului aerian al Peninsulei Crimeea, ceea ce creează probleme pentru controlorii români de trafic, a anunțat Valentin Cimpuieru, director al Departamentului Tehnic și Dezvoltare din cadrul Regiei Autonome ROMATSA.

Astfel, dacă în 2013, deasupra României au trecut 525.574 de zboruri, numărul lor a crescut la 594.264 în 2014 și la 631.068 anul trecut, ceea ce înseamnă un avans de 13% în 2014 față de 2013 și de 6% anul trecut față de anul 2014. "Din 2014, toată zona aeriană din regiunea Crimeea a Mării Negre a fost închisă, ceea ce a creat și creează probleme pe zona de sud a României. Traficul care acoperea nordul țării s-a mutat pe partea de sud, astfel că, în anumite sectoare, controlorii de trafic sunt supraîncărcați, lucru care produce stres și oboseală", a spus Cimpuieru, în cadrul conferinței PRIA Aviation.

El a subliniat însă că acești controlori care se ocupă de gestionarea traficului aerian sunt foarte bine pregătiți și au fost antrenați să facă față acestui tip de situație.

"Totuși, traficul continuă să crească. În perioada ianuarie — aprilie a acestui an, observăm o creștere cu 4,2% a traficului aerian, față de perioada similară a anului trecut", a adăugat el. Cimpuieru a precizat că ROMATSA este pregătită să facă față acestei situații, atât din punct de vedere tehnic, cât și uman și susține că nu au existat până acum incidente din cauza aglomerării traficului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră