România, Grecia și Bulgaria au solicitat măsuri pentru a aborda diferențele de preț pe piața energiei: drept răspuns Comisia Europeană a deschis o procedură de încălcare a dreptului comunitar privind energia

03 Oct 2024
România, Grecia și Bulgaria au solicitat măsuri pentru a aborda diferențele de preț pe piața energiei: drept răspuns Comisia Europeană a deschis o procedură de încălcare a dreptului comunitar privind energia

România, Grecia și Bulgaria caută mai multe măsuri pentru a aborda prețurile constant mai mari de pe piața energiei din Europa de Est decât în ​​Europa de Vest în ultimele luni. Ministrul României al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat miercuri, 2 octombrie, că cererea va fi dezbătută pe 15 octombrie, scrie EuractivAstăzi, Comisia Europeană a decis însă să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar și cere României să elimine restricțiile privind prețurile la energie electrică și gaze și deschide o procedură de încălcare a dreptului comunitar

„Am aflat că cererea României, formulată împreună cu Bulgaria și Grecia, a fost acceptată de Comisia Europeană pentru a fi discutată la Consiliul de Miniștri de la Luxemburg pe 15 octombrie. Această solicitare se referă la înființarea unei piețe funcționale de energie”, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă pe 2 octombrie.

El a subliniat, de asemenea, că cele trei țări respectă pe deplin regulile europene, inclusiv cele referitoare la decarbonizare și tranziția verde și, prin urmare, cer „drepturi egale” , în special „acces la energie la prețuri competitive comparabile cu cele ale altor state membre ale UE” .

Sebastian Burduja a identificat și doi factori cheie care contribuie la situația actuală. Prima este lipsa interconexiunilor energetice în Europa Centrală, în special în Austria și Slovacia, care împiedică fluxul de energie occidentală mai ieftină către Europa de Est. Al doilea este cererea crescută de energie din Republica Moldova și Ucraina, care duce la creșterea prețurilor în regiune.

„Pe termen mediu și lung, cea mai bună soluție este dezvoltarea capacității de interconectare în țările care nu și-au îndeplinit încă angajamentele. Scopul nostru este de a exercita o presiune corectă și constructivă asupra Austriei, Slovaciei și, eventual, altor țări din Uniunea Energetică, pentru a-și consolida capacitățile de interconectare. Este posibil ca, uneori, energia din Est să fie mai ieftină decât cea din Vest, dar nu poate curge în sens invers”, a detaliat ministrul român.

În scrisoarea către Comisia Europeană, România, Bulgaria și Grecia au propus impunerea unor taxe mai mari producătorilor de energie electrică cu cele mai mici costuri de producție, precum și comercianților. Această măsură ar contribui la rezolvarea problemei profiturilor extraordinare realizate de producători din cauza condițiilor actuale de preț, care nu reflectă costurile reale de producție.

„Veniturile din această taxă ar putea fi redistribuite pentru a reduce sarcina asupra consumatorilor și pentru a ajuta la stabilizarea pieței pe termen scurt ”, se arată în scrisoarea adresată comisarului european pentru energie, Kadri Simson.

Sebastian Burduja a anunțat că Bucureștiul va cere și Comisiei Europene autorizarea pentru continuarea anumitor forme de sprijin după expirarea regimului actual de compensare și plafon de preț la 1 aprilie 2025.

UE cere României să elimine restricțiile privind prețurile la energie electrică și gaze și deschide o procedură de încălcare a dreptului comunitar

Astăzi, Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de "punere în întârziere" României (INFR(2024)2194) pentru restrângerea libertății participanților pe piață de a-și determina prețurile angro la energie electrică și gaze, precum și exportul de gaze.

Mai precis, România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile peste un anumit prag de preț la un fond de tranziție energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră