România a închis barurile, cafenelele și restaurantele și suspendă zborurile din și către Spania

17 Mar 2020
România a închis barurile, cafenelele și restaurantele și suspendă zborurile din și către Spania

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a declarat marți seară, într-o conferință de presă, că prin ordonanță militară s-a decis suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile din interiorul sau exteriorul locației.

Marcel Vela a făcut, marți seară, declarații de presă la MAI, după intrarea în vigoare a decretului privind starea de urgență.

„Se suspenda activitatea de servire si consum a  produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, activitati organizate de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice in spatiile din interiorul sau exteriorul locatiei. E permisa organizarea de catre aceste unitati economice de profil a activitatii de comercializare care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestei scop, de tip: drive-in, room-service sau livrare la client”, a anunțat ministrul Marcel Vela.

"Toți conducătorii de autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone au obligația să poarte mijloace individuale de proteție și să prezinte documente care să ateste traseul până la destinație.

După evenimentul de pe aeroportul Otopeni, se suspendă toate zborurile spre și dinspre Spania pentru toate aeroproturile pentru 14 zile. Intră în vigoare de pe 18 martie, la ora 18 . În ceea ce privește Italia, am prelungit măsura pentru 14 zile, începând cu 23 martie 2020.

Aceste restricții nu se aplică zborurilor cu aparate de stat sau medicale", a declarat Marcel Vela.

Marcel Vela a anunțat, marți seara, că toate activitățile religioase săvârșite în biserici sunt interzise.

Eventualele slujbe făcute în afara bisericilor pot fi autorizate, dar cu o prezență de maximum 100 de persoane.

”Se suspendă toate activităţile religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de îngrijire personală în spaţii închise. Se interzice organziarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spaţii deschise”, a declarat Marcel Vela.

Am decis cu privire la transportul de marfă că toţi şoferii vehiculelor de capacitate peste 3,5 tone au obligaţia ca la frontieră să aibă şi să poarte mijloace individuale de protecţie precum dezinfectant, mănuşi.

Şoferii care vin din zone roşii sau galbene nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere nu manifestă simptome”, a mai spus Vela.
”Zborurile din Italia: am prelungit măsura suspendării acestora pentru încă 14 zile începând din 23 martie.

Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat şi pentru transporturile de marfă, transporturilor umanitare.

Azi am emis un ordin de ministru prin care am stabilit că pe durata stării de urgenţă Poliţia Română va conduce operaţional, prin Inspectoratele Judeţene, Poliţia Locală care funcţionează pe raza de competenţă. Avem cu toţii nevoie de încredere”, a mai spus ministrul, devenit în urma declarării stării de urgență, al doilea om în stat.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anuntat că a emis un ordin, avizat de ministrul de Interne, privind „măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți și voluntari în caz de necesitate spre spitale și servicii de urgență”. Arafat a indicat că:

 • Rezidentii de la urgenta, anestezie, terapie intensiva, boli infectioase, „vor întrerupe stagiile de practica si se vor prezenta pana maine la ora 12.00 la centrele de îndrumare”.
 • Rezidentii de la medicina interna si de familie întrerup stagiile de pregatire și se vor prezenta la DSP-uri pentru repartizare la camere de gardă.

”Aceste date sunt în dinamică”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

Raed Arafat:

 • Am emis ieri mai multe ordine.
 • Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți în sprijinul spitalelor
 • Începând de mâine, rezidenții de la mai multe specialități se vor prezenta până la ora 12 la centrele de îndrumare pentru a merge la specialitatea lor
 • În localitățile cu mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de necesități
 • În fiecare centru universitar vor fi recrutați studenți începând din anul 4 pe bază de voluntariat pentru camerele de gardă
 • Am stabilit că Institutul Național de Sănătate Publică e autoritatea care centralizează analizele și investigațiile de coronavirus
 • Au fost instalate 162 de corturi speciale pentru triaj medical la frontieră. Au fost instalate și în fața unor spitale, tot pentru triajul pacienților
 • MApN prin alt ordin va folosi Spitalul Ana Aslan pentru tratarea celor cu forme ușoare și forme intermediare de coronavirus
 • A fost activat Centrul Național de Conducere a Intervenției, într-o locație din fara Bucureștiuuli, care va coordona toate centrele județene
 • Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare a intervenției
 • Din datele de până acum au fost confirmate 217 cazuri de infecție, 3373 carantină, 18.000 izolare la domicliu
 • Urmează să se emită și alte ordine și dispoziții pentru pregătirea județelor pentru a sprijini populația

Ministrul Vela a mai dat asigurări că nu se vor raționaliza produsele alimentare.

El li s-a adresat și românilor din diaspora, spunându-le să nu vină în țară, căci îi pun în pericol pe cei dragi.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră