Românii din Valea Timocului, Serbia, cer sprijinul României pentru ca drepturile lor privind accesul la religie, învăţământ şi presă în limba română să fie respectate.
Ieri, membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării au avut o întrevedere, la Palatul Parlamentului, cu câțiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Valea Timocului, Serbia.
Aceștia din urmă au atras atenţia că cei 300.000 de români de la sud de Dunăre nu îşi pot păstra tradiţiile şi cultura fără ajutorul statului român şi au acuzat Serbia că duce un proces de asimilare a minorităţii româneşti.
"Vizita dumneavoastră la Belgrad a avut un impact foarte bun pentru noi deoarece clasa politică de acolo a început să înţeleagă că România cere serios respectarea protocolului de la Bruxelles. Cei de acolo susţin că fiecare are dreptul să se declare ceea ce el consideră că este, dar aici este vorba despre limba română, iar statul sârb şi unele instituţii nu se pot juca cu acest lucru. Sper că astfel o să se înteleagă seriozitatea acestei probleme şi până nu se respectă protocolul semnat la Bruxelles, România trebuie să continue protocolul deja început de Comisia dumneavoastră şi de celelalte instituţii. România trebuie să ceară insistent respectarea acestui protocol în care se vorbeşte despre introducerea limbii române în şcoli, despre recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române, dar şi despre mass-media”, a declarat Predrag Balasevic, preşedintele Partidului Neamului Românesc.
Părintele Boian Aleksandrovici, cel care de ani buni se luptă în Timoc pentru păstrarea românității și a tradițiilor românești în comunitatea românească din Timoc, a transmis un strigăt disperat de ajutor ce se dorește a fi auzit în toată România și de toți românii.
“Voi, fraţii noştri, şi România aveţi grijă de noi. Noi vă rugăm să ne ajutaţi ca legătura între ţara mamă şi cei din afara graniţelor să fie cât mai strânsă, să veniţi cât mai des la noi şi să ne invitaţi cât mai des aici. Aşa cum s-a întâmplat la Begrad, să întrebaţi în continuare autorităţile sârbe concret ce s-a respectat până acum şi ce se respectă chiar şi din propriile legi”, a atras atenția părintele Boian Alexandrovici.
Timocul, Valea Timocului sau Craina Timocului este o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice, de-a lungul văii râului Timoc și în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din județele sârbești Branicevo, Morava de Est, Bor și Zajecar, precum și regiunea bulgară Vidin.