Românii, îngrijoraţi de soarta pădurilor. Cine sunt clienţii Holzindustrie Schweighofer

25 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Românii, îngrijoraţi de soarta pădurilor. Cine sunt clienţii Holzindustrie Schweighofer

Liviu Dragnea s-a întâlnit joi, la Viena, cu cancelarul austriac Christian Kern şi a făcut apel la creşterea eforturilor pentru păstrarea ultimelor păduri virgine din Europa, aflate în România şi considerate o comoară naţională.

Declaraţiile sale vin pe fondul informaţiilor că o mare companie de cherestea din Austria, care este furnizorul unor magazine de bricolaj din Europa, foloseşte lemn tăiat ilegal din pădurile României.

România a pierdut 28.000 de hectare de pădure în ultimii 10 ani, majoritatea prin tăieri ilegale, iar anul trecut, în luna mai, mii de români din 10 oraşe au mărşăluit pe străzi pentru a cere Guvernului să protejeze pădurile, aminteşte eureporter.co.

Deşi în întâlnirea de la Viena, Dragnea şi Kern au discutat mai multe probleme, subiectul implicării austriecilor în sectorul forestier din România a ocupat un loc important.

“Cel mai important e că am adus în atenţia cancelarului preocupările românilor privind necesitatea de a ne proteja pădurile şi mediul”, a spus Dragnea, care a adăugat: "Această resursă naturală este comoara noastră şi patrimoniu naţional şi, din acest motiv, i-am explicat cancelarului că PSD va stabili reguli clare pentru companiile de exploatare forestieră străine, astfel încât firmele austriece care își desfășoară activitatea în România să poată contribui la economia noastră într-un corect şi rezonabil, fără teama de hărțuire".

"Clarificarea acestei probleme, transmisă partenerilor noştri din Austria şi de oriunde, va fi prioritatea noastră principală în viitorul guvern PSD care se va instala după 11 decembrie", a continuat Dragnea.

Despre întâlnirea de la Viena, liderul PSD a scris pe pagina sa de Facebook: "Am discutat astăzi cu Christian Kern, Cancelarul Austriei, despre programul economic al #PSD pentru a aduce mai mulţi români în clasa de mijloc, despre dezideratul firesc al accederii României în Schengen, despre cooperarea noastră în cadrul strategiei Dunării. Totodată, cum în programul nostru de guvernare avem un proiect de împădurire masivă, am discutat şi despre tăierile de păduri. Am spus că vom introduce reguli clare, precise şi dure în ceea ce priveşte regimul tăierilor forestiere. #România va fi deschisă spre companiile austriece, cu condiţia să respecte legea şi protecţia mediului".

Intervenția liderului PSD vine în urma unei anchete de doi ani realizate de un ONG american - EIA. Aceasta a realizat înregistrări cu oficiali ai firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, care se oferă să cumpere lemn ilegal de la cumpărători sub acoperire, precum şi filmări cu buşteni nemarcaţi, de dumping, din depozitele companiei, ceea ce ar încălca legislaţia românească, notează eureporter.co.

Le protejăm sau le vom pierde pentru totdeauna

Alexander von Bismark, director executiv al EIA SUA,  spune că  “este devastator pentru ultimele păduri virgine din Europa şi comunităţile care depind de ele, dar şi pentru pădurarii legitimi din Europa”.

Lista clienţilor Holzindustrie Schweighofer cuprinde magazine de bricolaj şi peleţi din  Romania, Austria, Italia, Cehia şi Franţa. Printre companii se numără subsidiara din România a gigantului italian Enel despre care EIA spune că a plătit 9.9 milioane de euro Schweighofer în 2014, şi Spar Austria, un lanţ de supermarketuri care a făcut anul trecut afaceri de 3,3 milioane de euro cu firma austriacă. Bricostore Romania, un lanţ de magazine de bricolaj deţinut de compania britanică Kingfisher, a plătit Schweighofer 2,5 milioane de euro, conform EIA.

Marina Barbălată, director Greenpeace Romania, a declarat că acestea sunt "păduri virgine şi cvasivirgine unde impactul uman nu există sau este minimal. Sunt cele mai valoroase păduri din Europa, din punct de vedere al conservării. Trebuie să acţionăm acum pentru a le proteja sau le vom pierde pentru totdeauna”.

Gesche Jürgens, expert forestier la Greenpeace Germany Jürgens, a spus, la rândul său, că aceste păduri sunt importante nu numai pentru că sunt unice şi de neînlocuit, ci şi pentru că reprezintă un test al credibilităţii UE la nivel internaţional.

“Cerem statelor să-şi proteje pădurile, dar dacă Europa nu vrea să-şi protejeze puţinele bijuterii rămase în patrimoniul său, cum să ne aşteptăm ca şi celelalte ţări să facă acest lucru?”, s-a întrebat Jurgens.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră