Bogdan Nicolescu, 34 de ani, Tiberiu Dăneţ, 31 de ani şi Radu Miclăuş, 34 de ani, au fost puşi dsub acuzare în urma unei plângeri depuse la Curtea federală din Cleveland, acuzaţiile incluzând fraudă, furt de identitate în formă agravată şi conspiraţie pentru spălare de bani.
Cei trei au fost extrădaţi din SUA săptămâna aceasta după ce la începutul acestui an au fost arestaţi în România, au anunţat procurorii americani. Vineri, în instanţă, Dăneţ şi Miclăuş au pledat nevinovat.
Procurorii spun că cei trei români aparţin unei grupări din Bucureşti care se numeşte "Bayrob" şi, care, în 2007 a început să dezvolte şi să implementeze programe malware trimise prin emailuri ce pretindeau a fi de la Western Union, Norton AntiVirus şi de la U.S. Internal Revenue Service.
Procurorii au explicat că spus după ce utilizatorii făceau clic pe un fișier atașat, malware-ul se instala în computer. Apoi strângea adrese de e-mail din listele de contacte sau conturi de e-mail, care, apoi primeau, de asemenea, mailuri cu programe malware.
Mai mult de 60.000 de calculatoare au fost infectate, au declarat procurorii. Odată computerele infectate, inculpații le puteau controla pentru a strânge informații, inclusiv detalii privind carduri de credit, nume de utilizator și parole.
Ei au folosit, de asemenea, computerele infectate pentru a a ataca monede digitale, cum ar fi Bitcoin, făcând aceste dispozitive inutilizabile sau lente.
Atunci când utilizatorii cu calculatoarele infectate vizitau site-uri precum Facebook sau eBay, inculpații redirecționau calculatorul la un site aproape identic, permițându-le să fure datele de identificare din cont.
De asemenea, ei au plasat peste 1000 de maşini, motociclete şi alte bunuri pe site-uri de licitaţii precum eBay, cu fotografii infectate cu malware care printr-un click redirecţionau victimele către site-uri false, mai spun procurorii.
Aceste site-uri obligau userii să plătească prin intermediul unui agent inexistent care livra banii altora din Europa de Est, iar de aici ajungeau la cei trei, rezultând un prejudiciu de aproximativ 4 milioane de dolari.
Symantec Corp a cerut sprijin pentru demascarea grupării "Bayrob", despre care susţine că ar fi furat de la victime, prin diverse metode, peste 35 milioane de dolari.