Răspunsul unui protestatar pentru Iohannis: Eu nu sînt un "român de-al Dumneavoastră"!

04 Feb 2017
Răspunsul unui protestatar pentru Iohannis: Eu nu sînt un "român de-al Dumneavoastră"!

Cu temeinicie, la început, cu timiditate, la maturizarea demonstrațiilor împotriva ordonaței de urgență de modificare a codurilor penale, politica încearcă să-și revigoreze bazinele electorale prin empatie dorințele protestatarilor. Nu e un lucru nou, și nu se întâmplă pentru prima sau ultima dată așa ceva.

Aflat la summit-ul UE ce se defășoară în Malta, Klaus Iohannis a declarat: "românii mei sunt în stradă. Am încredere în oamenii mei!".

Liviu Antonesei, aflat în rândurile protestatarilor, i-a răspuns pe blogul său președintelui Iohannis, așa cum probabil ar fi dorit să o facă și alții dintre sutele de mii de români aflați în stradă.

Preluam de pe blogul lui Liviu Antonesei, prin îngăduința tacită a autorului, această scrisoare adresată lui Klaus Iohannis.

___________________

Domnule Președinte, Excelența Voastră, nu-mi dau seama ce căutați în Malta tocmai cînd țara este în fierbere. Am dubii că summit-ul acesta, programat la sfîrșit de săptămînă și într-un loc exotic, poate fi o adevărată reuniune de lucru. În cel mai bun caz, e un fel de team building între liderii europeni, un fel de întîlnire la un pișcot și o șampanie. Dar să lăsăm această curiozitate a mea și să spun precis ce am să vă reproșez.

Din frumoasa Malta, grație site-ului Digi 24 și a prietenului Alexandre Spahiu, care mi-a semnalat enormitate, îmi sosește această declarație a Dumnevoastră care mă jignește nu doar pe mine, ci sute de mii de protestatari din aceste zile: „Avem sute de mii de români de-ai mei în stradă”! Nu, Domnule Iohannis, eu nu sînt un român de-al Dumneavoastră. Nu am ieșit în stradă ca să apăr fundul Doamnei Kovesi de atacurile lui Sebi și ale tonomatelor și de limbile fanilor Domniei Sale, nici ca să vă ridic Dumneavoastră popularitatea în cădere liberă pînă la tîmpenia lui Dragnea și a guvernului său, care poartă abuziv numele Grindeanu. Nu, Domnule Președinte, nu pentru asta am ieșit. Am ieșit pentru apărarea unei instituții, Justiția, de atacurile demente ale unor pîrnăiași și potențial pîrnăiași și a unei idei, a unei valori a societăților moderne, independența acesteia. Faceți un sondaj printre protestatari și constatați cîți sînt „ai dumneavoastră” și cîți sînt persoane autonome și responsabile, care au ieșit în stradă să apere același lucru. După sondare, veți constata că i-ați jignit pe cei mai mulți dintre.

Întîmplător, acum, pozițiile noastre coincid în chestiunea ordonanțelor, dar ele sînt divergente într-o mulțime de alte chestiuni privind Justiția. De pildă, sînt mai mult de doi ani de cînd exercitați funcția prezidențială, dar și pe cea de președinte al CSAȚ. În toată această perioadă nu ați găsit timp să aboliți decizia băsesciană care lega contra naturii DNA de SRI. Cum acum vreun an, ați încercat să strecurați, ca niște proiecte fără autor declarat!, legile Big Brother, am toate motivele să mă întreb dacă Dumneavoastră controlați SRI sau instituția vă controlează pe Dumneavoastră Nu mai reiau toată lista reproșurilor, am făcut asta acum un an și ceva cînd am refuzat amabila Dumneavoastră invitație la un ceai la Cotroceni.

Nu, Domnule Președinte, nu sînt „omul Dumneavoastră” și dacă mai folosiți vreodată formule din acestea, vă rog să adăugați, „cu excepția lui Liviu Antonesei”, care vă salută cu respectul cuvenit înaltei demnități și cu destulă consternare!

Liviu Antonesei, 3 februarie 2017, Iași

__________________

Desigur, după ce rezolvă problema includerii fără voie între "ai săi", a unora dintre cei aflați în stradă, domnului Iohannis îi mai rămâne de soluționat și problema cu cei pe care i-a exclus, aflați în case, pentru că, trebuie să-i reamintim că a fost ales președinte al tuturor românilor, indiferent de locul în care se găsesc și că în funcția pe care o ocupă ar trebui să fie deasupra oricărui interes politic...

__________________

Cititi si:

Emil Constantinescu: Cred că România nu este în situaţia de a primi lecţii de democraţie de la niciun alt stat

Nicușor Dan, denunțat penal pentru fapte de corupție

Teodor Meleșcanu: Ambasadele culeg informații fie prin contacte personale, fie prin media, fie prin alte mijloace mai putin ortodoxe și iau decizii pe baza lor

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră