RAPORT | China acuză SUA pentru declanșarea și finanțarea conflictelor regionale, pentru încălcarea independenței statelor și drepturilor omului

31 Mai 2024
RAPORT | China acuză SUA pentru declanșarea și finanțarea conflictelor regionale, pentru încălcarea independenței statelor și drepturilor omului

Situația drepturilor omului în SUA a continuat să se deterioreze în 2023, drepturile civile și politice nefiind garantate în mod eficient ca urmare a conflictelor dintre partidele politice, a disfuncțiilor guvernamentale și eșecurilor de guvernare, se arată în Raportul privind încălcările drepturilor omului din SUA în 2023, prezentat de Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei.

În document se arată că SUA practică hegemonia, urmărind o politică de putere, abuzând de forță și de sancțiunile unilaterale, stimulând conflictele și înarmarea unor țări sau grupări. Mai mult, SUA continuă să trimită arme, inclusiv muniție cu dispersie, în diverse țări, stimulând și exacerbând tensiunile regionale și conflictele armate, cu efecte dezastruoase în rândul civililor.
Astfel de operațiuni au fost desfășurate sub numele „127e” în țări precum Afganistan, Cuba, Irak, Kenya, Mali, Somalia, Siria, Yemen, Egipt, Liban, Libia, Niger și Tunisia.

Replică la rapoartele anuale și semestriale prezentate de SUA, în documentul chinez se mai arată că societatea americană continuă să fie dominată de incidente în care sunt folosite arme de foc, de abuzul și violența forțelor de ordine, de consumul de droguri, credibilitatea guvernului american continuând să scadă.

Societatea americană este măcinată de rasism sistemic

Un aspect relevat în raport este rasismul “adânc înrădăcinat și discriminarea rasială gravă”, rasismul sistemic împotriva persoanelor de origine africană “fiind infiltrat în rândul poliției SUA și a sistemul de justiție”.

Pe de altă parte, documentul subliniază polarizarea în creștere bogați vs. săraci, “familiile (americane) cu venituri mici luptându-se să facă față costurilor pentru necesitățile de bază, cum ar fi alimente, chirie și utilități”.

Împărțit pe șase capitole: Drepturile Civile și politice devin vorbe goale; Boala cronică a rasismului; Creșterea inegalității economice și sociale; Încălcări persistente ale drepturilor femeilor și copiilor; Lupta sfâșietoare a migranților fără documente; Hegemonia americană creează crize umanitare, Raportul prezentat de China abordează și situația drepturilor femeilor și copiilor din SUA care sunt încălcate sistematic, în timp ce consumul de droguri se răspândește în rândul adolescenților.

Hegemonia americană creează crize umanitare

În capitolul VI – Hegemonia americană creează crize umanitare, Consiliul de Stat al Chinei arată că SUA practică de mult timp hegemonia, urmărind o politică de putere, abuzând de forță și de sancțiunile unilaterale, stimulând conflictele și înarmarea unor țări sau grupări.

În document se subliniază că SUA au continuat să trimită arme în diverse țări, inclusiv muniție cu dispersie, exacerbând tensiunile regionale și conflictele armate, provocând un număr mare de victime civile și crize umanitare grave. De asemenea, SUA au efectuat operațiuni pe scară largă prin intermediul unor “agenți străini”, destabilizând societățile și încălcând drepturile omului din alte țări.

“Folosind dominația militară pentru a amenința securitatea și stabilitatea globală, s-a implicat fără rușine în intervenții militare, a stârnit tensiuni regionale, a instigat războaie prin intermediari, conflicte armate, a impus sancțiuni unilaterale și, sub pretextul contra-terorismului, a dispus detenții ilegale și torturi. Inițierea războaielor în afara SUA creează dezastre umanitare de durară”, se arată în documentul Consiliul de Stat al Chinei.

Partea chineză citează rapoarte și documente ale universităților și organizațiilor americane, ale organizațiilor internaționale și ONU, potrivit cărora “în teatrele de război în care SUA au desfășurat operațiuni de combatere a terorismului în străinătate, după atacurile din 11 Septembrie 2001, numărul total al victomelor variază de la minim 4,5 la 4,7 milioane”.
De asemenea, acțiunile militare derulate de SUA au dus la deteriorarea mediului, distrugerea serviciilor publice și infrastructurii medicale, care au afectat 3,6 până la 3,8 milioane de persoane.

SUA finanțează și stimulează destabilizarea altor țări

În capitolul VI se mai arată că, prin încălcarea suveranității și drepturile omului ale altor națiuni, prin intermediul unor programe derulate de „forțe proxy”, SAU au adoptat legi interne prin care “Departamentului american al Apărării i se alocă un buget anual pentru a ajuta armate străine, paramilitari și persoane private care derulează operațiuni antiteroriste (…) care urmăresc obiective militare alături de forțele și în numele SUA”.

Astfel de operațiuni au fost desfășurate sub numele „127e” în țări precum Afganistan, Cuba, Irak, Kenya, Mali, Somalia, Siria, Yemen, Egipt, Liban, Libia, Niger și Tunisia.

Citându-se un document din 2023 al Raportorului Special al ONU pentru tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, Consiliul de Stat al Chinei acuză SUA că furnizează muniție cu dispersie care este extrem de periculoasă la adresa civililor.

Mai mult, SUA sunt acuzate că furnizează anual armament și munițe în valoare de zeci de miliarde USD, principalele direcții actuale fiind Ucraina și Israel, prin ignorarea problemelor legate de drepturile omului și a reacțiilor internaționale.

În capitol este subliniată și faptul că închisoarea de la Guantanamo este încă în funcțiune, aproximativ 30 de persoane aflându-se în custodie, fiecare deținut fiind confruntat cu “abuzuri continue, ca urmare a practicilor sistematice de tortură și detenție arbitrară”.

 

Autor: Dan Tomozei

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră