UPDATE 11:20 - Transportatorii au început protestul din Piaţa Victoriei, unde au venit cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze, pentru a cere reducerea tarifului RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor începând din ianuarie 2016.
"În jur de 4.000 — 5.000 de mașini sunt blocate pe Centură, dar nu li se dă voie să vină. În momentul de față aici (n.r. Piața Victoriei ) avem în jur de 4.000 de mașini", a declarat președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Doru Marian Crac.
Protestatarii, care au început să se adune în Piața Victoriei de la primele ore ale dimineții, au pancarte pe care scrie "ASF, unde ești?", "Protest scumpire", "Service-uri în faliment", "ASF incompetent", "Astra și Carpatică — Sida și Ebola", "Demisia ASF", "Prima RCA — Plata Mafia".
Din cauza numărului mare de autovehicule, Poliția va bloca Bulevardul Kiseleff și pe porțiunea cuprinsă între Arcul de Triumf și Piața Presei Libere.
...........................................
Un amplu protest al transportatorilor faţă de scumpirea poliţelor RCA va avea loc astăzi în Piaţa Victoriei, la manifestaţie anunțându-se prezenţa a peste 7.000 de maşini. În Piaţa Victoriei s-au strâns deja zeci de autocare şi de microbuze, iar dinspre intrările în Capitală – autostrazile Bucureşti-Piteşti, Bucureşti-Constanţa, DN 1 şi DN2 Bucureşti-Buzău vin maşini de mare tonaj şi microbuze.
Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), împreună cu Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).
Principalele revendicări ale transportatorilor:
1) Intervenția autorității pentru un cost al RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi
2) Eliminarea supraaccizei, începând de la 1 ianuarie 2016
3) Intervenția Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri
4) Urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate și aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.
Ora 8.15 in Piata victoriei, in fata guvernului, citeva sute de microbuze, autobuze si taxiuri frumos aliniate. Protest contra ASF si contra maririi RCA. Atentie cei care aveti treaba in zona si in nordul Bucurestiului, perturbari serioase de trafic
Posted by Cristi Pantazi on 16 Decembrie 2015
Restricţii de circulaţie
Traficul rutier în Capitală, între Piaţa Victoriei şi Arcul de Triumf, este restricţionat la această oră din cauza protestului transportatorilor.
Manifestaţia este programată să înceapă la ora 9:30 şi ar urma să se desfăşoare până la ora 15:00, cel târziu.
Şoseaua Kiseleff, principala arteră care preia traficul de pe DN1 la intrarea în Capitală este închisă pe tronsonul cuprins între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei. În funcţie de numărul participanţilor la acest protest, poliţia rutieră ar putea închide Şoseaua Kiseleff şi pe segmentul dintre Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere.
Strada arhitect Ion Minuc va rămâne deschisă pe amebele sensuri, dar nu este exclus să fie restricţionat traficul şi pe strada Paris, dar şi pe breteaua de acces din Piaţa Victoriei de pe B-dul Iancu de Hunedoara, prelungirea şoselei Ştefan cel Mare.
În Piaţa Victoriei planul de circulaţie prevede asigurarea a doua benzi pe sens în faţa Guvernului. Poliţiştii rutieri au montat balize şi popice pentru a separa fluxurile de trafic, iar jandarmii au montat garduri pentru a delimjita perimetrul.
Totodată, în Piaţa Victoriei sunt zeci de autocare şi de microbuze parcate şi dinspre intrările în Capitală – autostrazile Bucureşti-Piteşti, Bucureşti-Constanţa, DN 1 şi DN2 Bucureşti-Buzău vin maşini de mare tonaj şi microbuze.
Rutele ocolitoare pe care le pot folosi şoferi sunt: bulevardele Aviatorilor, Beijing şi Aerogării pentru a ieşi în DN1. Pentru relaţia Piaţa Victoriei-Piaţa Presei Libere, poliţiştii recomandă bulevardele Ion Mihalache, Averescu şi Mărăşti. Liniile de autobuze 300, 381 şi 783 circulă pe trasee modificate până cel târziu la ora 17:00.