Uite protestul, nu e protestul. Transportatorii anulează mitingul de mâine. Anunțul făcut de COTAR

01 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Uite protestul, nu e protestul. Transportatorii anulează mitingul de mâine. Anunțul făcut de COTAR

"În urma primei runde de discuţii, s-a luat hotărârea ca în şedinţa de guvern care va avea loc mâine să se discute cu miniştrii Finanţelor, Internelor şi Transporturilor problemele legate de activitatea neautorizată (piraterie) în transportul rutier, impactul produs asupra bugetului adus prin frauda fiscală făcută de aceştia, urmând să se ia o decizie la nivel de Guvern care în opinia noastra nu poate duce decât la un OUG ", se arată în comunicatul COTAR.

În 24 octombrie, COTAR a anunţat că va organiza în 2 noiembrie, în faţa Guvernului, un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule, cerând Guvernului mai multe modificări ale legislaţiei prin ordonanţe de urgenţă, în special în vederea combaterii activităţilor de transport ilegale.

Confederaţia prezenta, ca argumente pentru protestul din 2 noiembrie, cerinţe legislative şi de combatere a concurenţei neloiale.

"Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reţinut este că nu cerem subvenţii, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerinţele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată", se arată în comunicatul patronatului.

Principala temă a protestului era "pirateria" din trasportul rutier. Transportatorii acuză autorităţile de lipsă de implicare în combaterea fenomenului, ceea ce ar fi permis, în ultimii ani, extinderea transportului regulat de persoane fără licenţă.

"Astfel de firme care desfăşoară activităţi ilegale au ajuns să-şi promoveze serviciile şi prin reclame şi spoturi publicitare: “Peste 40.000 de clienţi şi mai mult de 2.000.000 Km anual parcurşi în siguranţă ne recomandă ca cea mai bună şi sigură companie de transport”. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autorităţile române: ilegal şi evazionist", susţine COTAR.

O altă nemulţumire a confederaţiei transportatorilor, care reprezintă şi interesele unor firme de taxi, este extinderea puternică a serviciului de ridfe-sharing Uber în România, unde oferă servicii în două oraşe - Bucureşti şi Cluj.

Transportatorii critică puternic Uber, serviciu care ar face concurenţă neloială serviciilor de taximetrie.

"Activităţile gen Uber sunt servicii periculoase pentru populaţie, pe care parlamentarii le-au permis, în detrimentul siguranţei cetăţenilor. Toţi actorii din piaţa de transport persoane trebuie să se autorizeze conform legilor în vigoare, în caz contrar sunt „piraţi"", se spune în comunicatul patronatului.

COTAR susţine că activitatea Uber ar fi periculoasă pentru clienţi, pentru că ar presupune riscuri mai mari, servicii "improprii" şi lipsa controlului din partea autorităţilor de protecţie a consumatorilor, fără a prezenta argumente în acest sens.

În privinţa taximetriştilor, COTAR solicită "dobândirea dreptului de propietate a licenţei de taxi, la cerere, aşa cum se întâmplă în ţări civilizate, în toată Uniunea Europeană din care facem parte".

O altă propunere este legată de transportul elevilor. "COTAR propune transport gratuit pentru toţi elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, să plătească 5% TVA, deductibil până la urmă", mai arată comunicatul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră