Cele mai multe cazuri de braconaj la aceste specii au fost semnalate în zone precum Delta Văcărești, Lacul Morii și în alte locuri din apropierea Bucureștiului. Conform SOR, pentru a le captura, braconierii folosesc mai multe metode și un adevărat arsenal ilegal. Sunt folosite păsări captive sau sunete înregistrate pentru a atrage sticleți, scatii, cânepari, pițigoi etc. Pentru a le captura, sunt folosite bețe unse cu un clei extrem de puternic, de care păsările se lipesc și nu mai pot zbura. Nu în ultimul rând, braconierii folosesc plase sau năvoade pe care le aruncă peste păsări atunci când acestea sunt ademenite.
Pentru a le ține captive, braconierii le taie aripile păsărilor cu foarfeca, iar acestea nu vor mai putea fi eliberate niciodată în sălbăticie – fiind condamnate să trăiască în colivii. Braconierii merg apoi cu păsările în piețe și în oboare, unde le vând, uneori cu tot cu colivii. Ei pot fi acuzaţi de braconaj, comerț ilegal cu specii protejate, deținerea de specii de păsări sălbatice fără autorizație.
“Aripi Libere” este un proiect care se desfășoară în perioada aprilie 2016-martie 2017, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea proiectului este de 70.483,00 CHF, din care 63.310,36 CHF este cofinanțarea nerambursabilă, iar contribuția proprie SOR este în valoare de 7.172,64 CHF.