Procesul „Antena Group-RCS&RDS“, aproape de final. Ce pedepse cer procurorii

23 Iun 2017
Procesul „Antena Group-RCS&RDS“, aproape de final. Ce pedepse cer procurorii

Procesul "Antena Group-RCS&RDS" se apropie de final, la termenul de  astăzi  procurorii cerând pedepse pentru inculpaţi, respectiv 9 ani şi 4 luni pentru Sorin Alexandrescu, o pedeapsă cu executare orientată spre mediu pentru Camelia Voiculescu şi pentru Dan Voiculescu o pedeapsă între 7 şi 12 ani. În prezent, Dan Voiculescu este încarcerat la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat la o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii au solicitat, la termenul de vineri al procesului "Antena Group-RCS&RDS" desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pedepse mai mari pentru inculpaţi.

Astfel, DNA a cerut o pedeapsă între mediu şi maximum, adică 9 ani şi 4 luni, cu executare, pentru fostul director general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj. Procurorii au cerut instanţei să aibă în vedere numărul mare de acte materiale, faptul că Sorin Alexandrescu a săvârşit fapta printr-un trust de presă, valoarea foarte mare, dar şi conduita inculpatului, respectiv faptul că a negat fapta de care e acuzat. În primă instanţă, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea lui Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de detenţie.

Pentru Camelia Voiculescu, acuzată de complicitate la şantaj, procurorii au cerut, vineri, o pedeapsă cu executare orientată spre mediu, cu înlăturarea circumstanţelor atenuante, având în vedere că a încercat să influenţeze martorii. În primă instanţă, Camelia Voiculescu a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

În ceea ce-l priveşte pe Dan Voiculescu, DNA a solicitat o pedeapsă orientată spre mediu, respectiv între 7 şi 12 ani. În primă instanţă, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea lui Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la şantaj.

Totodată, pentru Antena Group SA, a fost solicitată majorarea amenzii penale la 500.000 de lei.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată la 1 octombrie 2013, alături de fostul director general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF Şerban Pop. Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj, iar Dan Voiculescu şi fiica sa, de complicitate la această infracţiune. Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.În acelaşi dosar este judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de el. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

Faptele de corupţie cu care ar fi fost ameninţat Ioan Bendei fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care se fac cercetări faţă de Bendei, Alexandru Oprea, Dumitru Dragomir, compania RCS-RDS şi alte persoane.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră