Primăria Capitalei vrea să recupereze terenurile din parcuri sau pe care au fost amenajate locuri de joacă şi spaţii verzi, retrocedate foştilor proprietari. Direcțiile de specialitate din Primăria Capitalei au centralizat datele privind terenurile cu destinația de spațiu verde sau amenajate ca locuri de joacă care au fost retrocedate fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanțelor de judecată.
"Din datele pe care le deținem până în prezent, în perioada 2001 — 2013, vechile administrații ale Bucureștiului au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanței, nu mai puțin de 36 ha de teren în parcuri. Nu contest că vechii proprietari au avut dreptul legal să-și recupereze bunurile confiscate în perioada comunistă, însă îmi doresc să găsim o formulă legală, fără a leza dreptul proprietarilor, de a recupera în folosul bucureștenilor aceste suprafețe de teren. Alte 23,5 ha reprezentând spații verzi și terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăților, în perioada 2001 — 2017", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, conform agerpres.ro.
Ea a precizat că le va solicita primarilor celor șase sectoare o situație centralizată privind spațiile verzi și terenurile pe care au fost amenajate locuri de joacă și care, ulterior amenajării, au devenit proprietate privată prin retrocedare.
În situația în care, pentru amplasamentele respective, la data investiției s-au făcut cercetări privind situația juridică — notificări Legea 18/1991, Legea 10/2001 — acestea trebuie transmise Primăriei Capitalei, pentru realizarea unei analize la nivelul întregii unității administrativ-teritoriale privind clarificarea situației juridice și stabilirea unei strategii cu privire la menținerea acestor folosințe.
Solicitarea vine după ce mai multe terenuri unde s-au amenajat spații verzi sau locuri de joacă pentru copii au fost restituite, iar noii proprietari nu mai doresc păstrarea acestor amenajări.
"Îi asigur pe locuitorii Bucureștiului că, în calitate de primar general, împreună cu primarii celor șase sectoare, vom ține întotdeauna cont de interesele celor pe care îi reprezentăm și de aceea vom susține cu tărie ca parcurile și locurile de joacă amenajate să aparțină cetățenilor. Îmi doresc ca această procedură de recuperare să înceapă anul acesta și să fie finalizată în acest mandat", a mai spus edilul general.
Conform unui comunicat al municipalităţii, suprafața totală restituită în natură, care reprezenta spațiu verde din parcuri în Municipiul București, conform evidențelor deținute până în prezent este de aproximativ 361.109 mp, iar cele reprezentând spații verzi/locuri joacă este de aproximativ 235.224,89 mp.