Universitatea de Vest Timişoara (UVT) lansează, din luna martie, în premieră academică naţională, un curs dedicat Revoluţiei din 1989 de la Timişoara, care le va fi dedicat studenţilor, dar şi întregii comunităţi care doreşte să afle istoria acelor evenimente.
Cursul intitulat "Revoluţia de la Timişoara din 1989" va fi predat de profesorul Lucian Vasile Szabo, care a scris numeroase cărţi despre acel moment istoric, şi va avea frecvenţa de două ore săptămânal, informează agerpres.ro.
"Dacă astăzi suntem liberi, dacă astăzi comunicăm şi ne deplasăm în totală libertate, dacă astăzi putem exprima gânduri şi idei, fără teama de a fi ţinta unor persecuţii, datorăm aceste libertăţi unor semeni ai noştri care s-au jertfit pentru ele, pe care tinerele generaţii le consideră acum, fireşti.
Dar tocmai pentru că, aşa cum spunea Einstein, 'Lumea nu se va sfârşi din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care se uită la ei şi nu fac nimic', UVT consideră că e important să nu uităm nimic din istoria noastră şi din jertfa celor care acum 30 de ani schimbau istoria României", a declarat joi, rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-o conferinţă de presă dedicată lansării cursului.
Potrivit rectorului UVT, cursul va fi facultativ pentru studenţi şi va avea caracter interactiv, la ore fiind aduse personalităţi ale Revoluţiei, care vor spune ce au trăit atunci.
Marilen Pirtea a subliniat că era "datoria şi responsabilitatea" UVT să organizeze un astfel de curs transversal.
Profesorul Lucian Vasile Szabo va da o ţinută academică cursului, care are o structură cronologică, dar şi tematică. Se va vorbi despre participanţi, revoluţionari şi eroi, despre forţele de represiune.
"Vom avea: Elemente cronologice ale Revoluţiei din Decembrie 1989; Mişcări de protest, rezistenţă şi dizidenţi în Români; De la revoltă locală la revoluţie naţională; Figuri importante ale Revoluţiei din 1989; Piramida structurilor de represiune; Morţi, răniţi şi salvatori; Vinovaţi, inculpaţi şi procese; Suferinţă şi speranţă în unităţile sanitare; Anchetarea răniţilor în spitale; Căutarea morţilor şi a celor dispăruţi; Cazuri controversate de morţi în spitale; Sindromul Timişoara: anatomia unei mistificări; Noile structuri ale puterii; De la Revoluţie la Proclamaţia de la Timişoara. Este îmbucurătoare deschiderea UVT către agora, către cetate, pentru a pune în discuţie aceste subiecte delicate", a punctat Lucian Vasile Szabo.
UVT va deschide astfel seria mai multor evenimente dedicate împlinirii a trei decenii de la Revoluţia din 1989 de la Timişoara, care va cuprinde lansarea unei cărţi, a unui portal web bilingv româno-englez, precum şi deschiderea unui centru de studii privind respectivele evenimente.