Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac percheziţii, miercuri dimineaţă, pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalitatii Economice şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică au pus în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti, la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet", se arată într-un comunicat al DIICOT, postat pe site-ul instituţiei.
UPDATE
vizează şi sediul societăţii Schweighofer Holzindustrie din Bucureşti şi fabricile acesteia din Sebeş şi Rădăuţi, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, directori de la aceste fabrici de prelucrare a lemnului vor fi aduşi la audieri. De asemenea, sunt vizate Direcţiile Silvice din Suceava, Alba şi Hunedoara.
Procurorii spun că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.
În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii.
"Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici", se mai arată în comunicat.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziţii la sediul central al aceseia şi la fabrici ale acesteia, dar şi la direcţii silvice şi gărzi forestiere.
"În cauză urmează a fi conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală mai multe persoane, în vederea audierii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se arată în încheierea comunicatului DIICOT.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania Holzindustrie Schweighofer şi au loc percheziţii la sediul central al acesteia, dar şi la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş, precum şi la gărzi forestiere şi direcţii silvice.
Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajaţi. Compania austriacă a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României.
În luna martie, Schweighofer a anunţat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group.
REACŢIA COMPANIEI
Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autoritățile și oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018, arată compania, într-un comunicat remis site-ului miscareadezistenta.ro.
"Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată în soluționarea rapidă și corectă a acestei situații", se arată în comunicat.
La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România, precizează comunicatul.
Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri, se mai arată în comunicat.
Compania are 2.700 de angajați direcți în birourile si fabricile sale din România. Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească, am investit aproape 800 de milioane de euro în fabrici de cherestea și alte unități de producție.
"Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com", se mai arată în comunicatul companiei.
UPDATE
Şase persoane, printre care patru directori ai fabricilor din Rădăuţi şi Sebeş ale societăţii Schweighofer Holzindustrie, au fost puse sub urmărire penală de DIICOT în dosarul în care se investighează infracţiuni de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori, au declarat joi pentru AGERPRES surse judiciare.