Pelerinii se pot înregistra pe Internet pentru a-l vedea pe Papa Francisc la Șumuleu Ciuc

28 Feb 2019 | scris de A.V.
Pelerinii se pot înregistra pe Internet pentru a-l vedea pe Papa Francisc la Șumuleu Ciuc

Suveranul Pontif este așteptat la cel mai mare loc de pelerinaj romano-catolic din România la 1 iunie. Organizatorii pelerinajului se așteaptă la 300.000 de participanți.

Papa Francisc va veni în România în perioada 31 mai - 2 iunie. El va vizita Bucureștiul, Iașiul, Șumuleul Ciuc și Blajul.

Episcopul romano-catolic de Oradea, PS Laszlo Bocskei, a dezvăluit primele informații organizatorice legate de vizita Papei Francisc, relatează rfi.ro.

Papa Francisc va celebra o liturghie în sanctuarul din Șumuleu Ciuc, acolo unde se află o statuie din lemn de tei a Fecioarei Maria, despre care oamenii cred că ar fi făcătoare de minuni.

La Șumuleu Ciuc este organizat anual un pelerinaj de Rusalii din 1567, când secuii romano-catolici au înfrânt o oaste maghiară, condusă de principele Transilvaniei, Janos Zsigmond Zapolya, care venise să le impună cu forța reforma protestantă.

În acest an, pelerinajul de Rusalii va fi mai puțin important, pentru că, pentru prima oară, un Papă vizitează mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc.

Liturghia pontificală va fi organizată afară, într-un amfiteatru natural. Acolo va fi amenajată o zonă de aproximativ 10 hectare, împrejmuită cu garduri.

Pelerinii care vor să aibă acces în această zonă din proximitatea Sfântului Părinte vor trebui să se înregistreze online și să primească bilete gratuite. Pelerinii sunt încurajați să se înregistreze pe site prin intermediul parohiilor, spune episcopul romano-catolic de Oradea, Laszlo Bocskei.

”Începând cu data de 1 martie se va demara, se poate începe înregistrarea on-line pe site-ul pontifex.ro, unde există mai multe posibilități: înregistrare pentru grupuri, înregistrare pentru persoanele clericale, înregistrare pentru persoanele cu dizabilități, foarte important e să subliniem acest lucru, înregistrare pentru familii. E foarte important să cunoaștem acest lucru, pentru că înregistrarea ajută organizatorii în asigurarea sectoarelor de unde vor putea participa în direct pelerinii la derularea evenimentelor; pe de altă altă parte, asigură această înregistrare on-line un acces mai direct în proximitatea evenimentului”, a spus episcopul orădean.

Pelerinii sunt încurajați să meargă din vreme la Șumuleu Ciuc. Ei trebuie să folosească autocarele, autobuzele sau trenurile, pentru că Miercurea Ciuc și Șumuleu Ciuc vor fi închise circulației autoturismelor.

Pelerinii pot aduce scaune pliante, umbrele, medicamente, mâncare, apă în flacoane de plastic de jumătate de litru, precum și steaguri bisericești. Ei trebuie să renunțe la obiectele cu care nu ar trece, de exemplu, de controalele de securitate din aeroporturi, mai spune episcopul Laszlo Bocskei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră