Decizie istorică la Vatican. S-a creat un precedent: cardinal, caterisit de Papă pentru abuzuri sexuale

16 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Decizie istorică la Vatican. S-a creat un precedent: cardinal, caterisit de Papă pentru abuzuri sexuale

Decizie istorică la Vatican, care creează un precedent. Papa Francisc l-a demis din starea clericală pe fostul cardinal american Theodore McCarrick, în vârstă de 88 de ani, acuzat de abuzuri sexuale asupra a cel puţin un adolescent în urmă cu jumătate de secol.

Anunțul Vaticanului, o premieră istorică, a venit sub forma unui comunicat.

Papa a recunoscut ca definitivă sentinţa emisă de Congregaţia pentru doctrina credinţei, instituţie a Vaticanului care veghează asupra dogmei catolice, a precizat Sfântul Scaun în comunicat, relatează BFM TV

Această pedeapsă, fără posibilitate de apel şi deci definitivă, intervine înainte de o reuniune crucială prevăzută între 21 şi 24 februarie a Preşedinţilor conferinţelor episcopale din întreaga lume la Vatican, care va dezbate în special responsabilitatea prelaţilor care au acoperit sau au menţinut tăcerea privind agresiunile asupra minorilor comise de prelaţi. 

Dezvăluirile din 2018 privind scandalurile uriaşe din SUA, Chile sau Germania au întinat grav credibilitatea Bisericii Catolice. Papa Francisc, care doreşte să-şi respecte promisiunea de "toleranţă zero", a promis în ultimele luni că va fi intransigent cu ierarhia ecleziastică. 

McCarrick a fost înlăturat din funcţie temporar din 20 iunie anul trecut, până la finalizarea investigaţiei privind un posibil abuz asupra unui minor acum mai bine de 40 de ani. 

Vaticanul solicitase în septembrie 2017 o anchetă asupra arhiepiscopului de New York, în urma mai multor acuzaţii conform cărora pe parcursul carierei sale, McCarrick ar fi abuzat sexual atât băieţi, cât şi seminarişti. 

Singurul caz de abandon al unui cardinal datează din 1927, când papa Pius al XI-lea acceptase demisia cardinalului francez Lois Billot, care renunţase de bunăvoie la toga de cardinal din motive politice.

Scurt profil biografic
Născut în 1930 la New York, McCarrick a fost sfințit preot în 1958. Numit episcop auxiliar pentru New York în 1977, a fost, pe rând, episcop de Metuchen (1981-1986), arhiepiscop mitropolit de Newark (1986-2000) și arhiepiscop mitropolit de Washington, D.C. (2000-2006). Cardinal din 2001, a luat parte la conclavul din 2005. În 2017 a fost acuzat de abuzuri sexuale în dauna unui adolescent în anii ’70. Ulterior, și-a prezentat demisia din Colegiul cardinalilor, demisia fiind aprobată de papa Francisc pe 28 iulie 2018. Din 15 februarie 2019, fostul cardinal a fost demis din starea clericală.

Personalitate recunoscută și apreciată la nivel internațional în domeniul libertății religioase și al drepturilor omului, McCarrick a îndeplinit numeroase misiuni în țări afectate de conflicte. Numit membru al Comisiei Statelor Unite ale Americii pentru libertatea religioasă internațională, președintele Bill Clinton i-a acordat în anul 2000 Premiul Eleanor Roosevelt pentru drepturile omului. În același an, președintele Libanului i-a conferit Ordinul ”Cedrii Libanului”, în grad de ofițer.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră