Patru seisme au fost înregistrate în mai puţin de o zi în România, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului. Primul dintre ele s-a înregistrat duminică la ora 19:24, în judeţul Galaţi, având o magnitudine de 2 pe scara Richter, acesta producându-se la o adâncime de 5,3 km.
Cel de-al doilea, urmat la câteva minute de al treilea, s-a produs la ora 21:03 în judeţul Buzău, şi a avut o maginitudine de 3 pe scara Richter, fiind înregistrat la o adâncime de 132,3 km.
Al treilea, tot în judeţul Buzău, a avut tot o magnitudine de 3 pe scara Richter şi s-a produs la ora 21:11, la o adâncime de 126,4 km.
Luni dimineaţă, la 04:49, s-a produs un al patrulea seism, tot în judeţul Buzău, la o adâncime de 140,7 km şi având o magnitudine de 2,4 pe scara Richter.
Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie în județul Buzău și a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter.
Cele mai puternice cutremure produse în România după 1989 au fost înregistrate pe 30 și 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.
Din păcate, contrar celor vehiculate de mass-media de multă vreme, ideea potrivit căreia mai multe cutremure moderate ar putea elibera (descărca) energia din zona seismică, astfel încât un seism major nu s-ar mai produce prea curând, nu este adevărată.
Un cutremur de magnitudine 7 este de aproximativ 32 de ori mai puternic decât unul de magnitudine 6 şi aproximativ 32x32 (deci de circa 1000) de ori mai puternic decât unul de magnitudine 5.
Cu alte cuvinte, avem nevie de circa 1000 de cutremure de magnitudine 5 pentru a echivala, aproximativ, energia eliberată de un cutremur de magnitudine 7. Explicaţia a fost oferită în pagina sa de Facebook de Bogdan Enescu, specialist în seismologie român, stabilit în Japonia, unde este profesor şi cercetător în domeniu.