Aţi văzut probabil, de multe ori, în filme, cum americanii îşi cară cumpărăturile în nişte pungi mari de hârtie, fără mâner. Cam aşa ar putea fi şi la noi dacă proiectul de lege propus de Ministerul Mediului va fi adoptat, iar pungile de plastic cu mânere vor fi interzise în magazine.
Ministerul vrea să introducă noi reguli în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din ambalaje prin care vrea să evite infringementul asupra României din cauza problemelor de mediu, relatează economica net.
Pentru a limita consumul de pungi din plastic, ministerul propune interzicerea "introducerii pe piața națională și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire cu mâner”. Acestea sunt definite ca pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.
"Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește. Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje. În același timp menționăm faptul că România avea ca termen de conformare până la data de 27 noiembrie 2016. ", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, pus în dezbatere publică până la 21 aprilie.
De asemenea, retailerii care vând produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic ar putea fi obligaţi să aplice sistemul depozit (să dea posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul în schimbul rambursării taxei de depozit a ambalajului).
Totodată, comercianţii care vând pungi de transport din plastic, alături de producătorii care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.
Proiectul de lege mai prevede ca vânzătorii de produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic ar putea fi obligaţi să informeze consumatorii asupra valorii de depozit, dar şi asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.