"Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului președinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în funcția de ministru al Culturii a doamnei Corina Șuteu, în dorința de a continua procesul de reformă”, aanunţat premierul Cioloș, într-un comunicat de presă.
Corina Şuteu şi-a început cariera drept critic de teatru în România, scrie mediafax.ro. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisée Européen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene.
În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe".
A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012. Corina Şuteu a fost director al ICR New York în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.
Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York. Expoziţia de street art "Freedom for Lazy People" a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă pentru public între iunie-august 2008, la Galeria Română din New York a dus la faimosul Scandal cu "Poneiul roz". În expoziţie figura un ponei roz cu o zvastică desenată. Expus în expoziţie era, de asemenea, un afiş cu David şi Moise în ipostaze indecente. Horia Roman Patapievici a explicat ulterior că desenul biblic era o alegorie. Scandalul stârnit de expoziţie a dus la o campanie mediatică împotriva lui Horia Roman Patapievici şi Corinei Şuteu.
Pe de altă parte, în timpul în care a fost secretar de stat la Cultură, Corina Şuteu s-a ocupat de strategii culturale. S-a implicat, totodată, în proiecte culturale, cel mai recent fiind "Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021".
Premierul Cioloş a explicat, ulterior, într-o postare pe Facebook, de ce nu a revenit asupra deciziei de revocare a fostului ministru, Vlad Alexandrescu. "Nu am să revin asupra acestei demiteri, pentru că modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din București este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluționa ulterior situații similare într-un mediu profesional cum este cel al culturii.
Regret totuși că am ajuns aici și mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înțeles să-și încheie mandatul. Dar țin să-i mulțumesc pentru inițiativele bune pe care le-a avut în acest guvern și doresc să confirm interesul și determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Șuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme și care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii.
Voi cere noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituții cum este Opera Națională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program și să se deschidă spre colaborări internaționale, oferind și valorilor din România un statut social și financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor", a explicat premierul.