Vara numărul persoanelor care aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, lacurilor, canalelor şi, nu în ultimul rând, pe litoralul Mării Negre, este în creştere. Specialiştii susţin însă că, potrivit statisticilor, în primele cinci luni ale acestui an pompierii militari au intervenit la în şapte cazuri de înec.„Este important ca cetățenii să conștientizeze riscul pe care şi-l asumă dacă se scaldă în locuri neamenajate unde există avertismentul „Scăldatul interzis”“, susţin specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă cetățenilor să respecte câteva reguli simple:
1. Frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
2. Respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
3. Evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
4. Nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
5. Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
6. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
7. Să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.