Este vorba despre trecerea lui Mercur, cea mai mică planetă din sistemul solar, între Soare și Pământ. În fiecare secol sunt în jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile și din România.
Principalele momente ale tranzitului sunt:
14:11:50 – începutul fenomenului astronomic. Planeta Mercur începe sã fie vizibilã ca un disc mic negru în dreptul Soarelui
17:55:53 – Faza maximã a tranzitului. Mercur se aflã cel mai aproape de centrul discului Soarelui
Fenomenul se va încheia odatã cu apusul Soarelui, în jurul orei 20:30. Finalul efectiv al tranzitului planetei Mercur nu va fi vizibil de la noi.
Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din Romania a avut loc pe 7 mai 2003.
Evenimentul astronomic va putea fi urmărit LIVE timp de câteva ore AICI.
Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris, a declarat că, din punct de vedere vizual, "Mercur va da impresia că ronțăie o margine a Soarelui, apoi va traversa încet, ieșind în cealaltă parte".
Potrivit specialistului, fenomenul este "rar fiindcă intervine doar în condițiile unei alinieri aproape perfecte între Soare, Mercur și Pământ".
Planeta Mercur este cea mai apropiată de Soare, aflându-se la o distanță medie de 58 de milioane de kilometri de astru. Mercur are un diametru de numai 4.780 de kilometri și face înconjurul Soarelui în 88 de zile.