„Marius Tucă Show”. Prof.dr. Florin Mihălţan: Este clar ca fumătorii au o predispoziţie. Ţigara electronică are un potenţial de infectare

23 Mar 2020 | scris de A.A.
„Marius Tucă Show”. Prof.dr. Florin Mihălţan: Este clar ca fumătorii au o predispoziţie. Ţigara electronică are un potenţial de infectare

Ediție specială ”Marius Tucă Show”, luni, 23 martie. Invitat, prof.dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București.

O emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe miscareaderezistenta.ro și mediafax.ro.

 

Prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucureşti, a declarat la „Marius Tucă Show” că pierderea mirosului a fost constatată în 30% dintre cazurile de coronavirus.
„Au fost cazuri în care pacienţii stăteau şi citeau ziarul şi brusc starea lor s-a înrăutăţit”, a mai spus medicul.
Totodată, medicul de la Institutul Marius Nasta a mai afirmat că virusul 2019-nCov provoacă reacţii ale sistemului imunitar la pacienţi care nu sunt în categoria de risc.

Marius Tucă: Cum afecteaza plamanii acest coronavirus? Romania are un avantaj. Am vazut ce s-a intamplat in alte tari. La noi n-au ajuns cazuri foarte grave. In ce fel afecteaza plamanii acest COVID-19?

Prof.dr. Florin Mihălţan: Inainte de a vorbi de aceste efecte, azi am ascultat la o conferinta de experti. Aici era dat exemplu Marea Britanie, care spunea ca exista o intarziere fata de Italia de una sau doua saptamani pana la momentul atingerii unei epidemii maxime. Cred ca si Romania are aceasta intarziere.

Din punct de vedere al duratei de expresie a simptomelor din momentul in care pacientul are contact si este infectat, aici e o disputa, au fost initial 2-5 zile, media pare sa fie de 7 zile, dar sunt raportari ale aparitiei bolii si dupa 14 zile.

S-a facut o comparatie cu gripa si s-a constatat ca din punct de vedere al absentei simptomelor 50% nu aveau simptome fata de gripa unde ajunge la 70%.

Marius Tucă: Am vazut foarte recent relatata anosmia sau hiposmia, adica pierderea mirosului si apoi vin tulburarile intestinale, unde poate sa fie prezenta diareea.

Prof.dr. Florin Mihălţan: Toata lumea cauta explicatii fata de mortalitatea mai mare din Italia fata de China. Colegul din Italia spunea ca numarul de paturi din UE si Italia e mai mic decat cel din China.

In momentul in care a explodat epidemia au fost nevoiti sa introduca aceste cazuri in alte sectii, cei care s-au ocupat de ei nu erau aclimatizati cu aceste epidemii. Aceasta poate fi o explicatie a deceselor.

Prof.dr. Florin Mihălţan: In prima parte a exploziei epidemiei au venit varstnici, la acestia s-a constatat o severitate mai mare a bolii dar cu evolutie mai inceata. La noi pacientii cu risc cu afectiuni pneumatologice, cardiace, fumatorii si sexul masculin au o mai mare predispozitie.

Exista o oarecare explicatie in mecanismul patogenic al bolii. Pacientii au o retentie de secretii de mucus si acest lucru blocheaza caile respiratorii si aduce in timp foarte scurt insuficienta respiratorie. Exista o slabire a sistemului musculator pulmonar, si acesta provoaca pericolul de deces.

Virusul provoaca reactii ale sistemului imunitar la pacienti care nu sunt in categoria de risc.

Marius Tucă: Francezii au multe articole si cercetari in ceea ce priveste acest lucru. Citesc un document oficial. „Respectati izolarea si recomandarile autoritatilor medicale…”

Prof.dr. Florin Mihălţan: Aici e paradoxul. Exista varstinicii, dar acum vorbim si de aceasta grupa de pacienti mai tineri unde furtuna aceasta de aparare e un pact pregatitor pentru insuficienta respiratorie care urmeaza.

Marius Tucă: Care ar fi tratamentul cand vine vorba de afectarea plamanilor?

Prof.dr. Florin Mihălţan: Sunt incercari pe mai multe domenii, inclusiv o combinatie care este folosita in tratamentul celor cu HIV/SIDA. Aici se poate discuta foarte mult. Sunt studii care raporteaza diferite rezultate. Au un avantaj chinezii. Studiile s-au desfasurat pe mai multe esantioane.

Exista o tentativă de utilizare a medicatiei pe care o foloseam profilactic pentru gripa. Variante si propuneri sunt foarte multe.

Pentru un pneumolog e foarte important sa faca un examen radiologic, pentru a depista plamanul alb, forma cea mai grava de expresie a coronavirusului. 

Prof.dr. Florin Mihălţan: Se mai atrage atentia sa se evite acele manevre care diseminaza picaturi, nebulizarea si mai ales manevrele bronhoscopice, ventilatia expune personalul medical. In functie de cum este echipat personalul medical acesta va fi disponibil pe perioada mai lunga. In China s-a ajuns pana 30-40% la infectarea personalului medical. 

Fiecare isi are misiunea lui in ingrijire. E important momentul actual cand nu e explozia de cazuri sa avem acces la serviciile de pneumologie, la aceste teste.

Marius Tucă: Clorochina este folosita de zeci de ani, are efecte spectaculoase asupra epidemiei in curs.

Prof.dr. Florin Mihălţan: Exista si alte studii care confirma acest lucru. Cu cat iei mai mult tratament, cu atât rata de negativare a acestui virus creste.

Marius Tucă: Ce va surprinde la noul coronavirus, ce face diferenta?

Prof.dr. Florin Mihălţan: Cred ca sunt mai multe lucruri. Odata de comportamentul virusului in sine sa nu uitam ca 81% din populatia infectata se vindeca singura. Noi suntem siderati de pacientii care fac formele grele de pneumonie.

Unul dintre primele simptome este pierderea mirosului din cauza afectarii partilor din creier ce se ocupa de miros. Exista o serie de spray-uri cu cortizon care se aplica la nivelul nasului si exista discutii daca sa se foloseasca profilactic sau nu.

Este clar ca fumătorii au o predispozitie, sfatul meu este sa se gandeasca la incetarea fumatului. Aceasta predispozitie de a face viroze este raportată pentru fumatori pentru ca fumatul scade imunitatea. Tigara electronica are si ea un potential de infectare atunci cand se sufla aburul.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră