Maia Morgenstern și Ivan Patzaichin, cetățeni de onoare ai Bucureștiului

24 Aug 2018
Maia Morgenstern și Ivan Patzaichin, cetățeni de onoare ai Bucureștiului

Primăria Capitalei a conferit titlul de cetățean de onoare al Municipiului București actriței Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, și canoistului Ivan Patzaichin, maestru emerit al sportului.

Artista Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, spune că a primit cu bucurie, cu mândrie şi emoţie vestea conferirii titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.

"Am primit cu bucurie, cu mândrie, cu emoţie. Faptul că acest titlu de onoare a fost oferit alături de domnul Ivan Patzaichin îmi face o mare bucurie. Am un mare respect pentru domnul Ivan Patzaichin, ştiu că este preocupat de Delta Dunării, ştiu că tot ce face face cu energie, cu entuziasm, cu încredere şi sunt onorată în această companie să primesc titlul de cetăţean de onoare al oraşului în care m-am născut, pe care îl iubesc. Lucrez în Teatrul Evreiesc de Stat de la vârsta de 18 ani. (...) Teatrul Evreiesc de Stat face parte din peisajul cultural bucureştean, din peisajul cultural românesc, din patrimoniul cultural universal şi este unul dintre foarte putinele teatre de stat - nu ştiu câte teatre de stat mai sunt în lumea asta - care îşi aduce aportul la un peisaj cultural pe atât de divers, pe atât de bogat", a declarat, la Sighişoara, Maia Morgenstern, unde a participat la Festivalul Intercultural ProEtnica, scrie agerpres.ro.

Titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti  a fost conferit conform unor proiecte de hotărâre adoptate joi de Consiliul General al Capitalei.

Maia Morgenstern este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele "Balanţa", "Cel mai iubit dintre pământeni" şi "Patimile lui Hristos", potrivit raportului de specialitate. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din "Îngerul albastru" sau Kathleen Hogan în "Park Your Car in Harvard Yard".

Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale". Din 2010 este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România, se arată în expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea.

În acest an, preşedintele României a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, al cărui manager este Maia Morgenstern. De asemenea, Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Ofiţer a fost conferit Maiei Morgenstern.

Ivan Patzaichin a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară, a câştigat 22 de titluri la 11 ediţii ale campionatelor mondiale. Î

ncepând din anul 1968, este maestru emerit al sportului, iar în 1982 a fost declarat maestru internaţional al sportului, iar din 1991 a devenit Antrenor Emerit.

În anul 2010, a fost distins cu Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”, primit prin ordinul Majestăţii Sale Regele Mihai.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră