Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, anunţă că nu își va da demisia din fruntea DNA, considerând că și-a făcut treaba pentru care a fost numită și pentru care este plătită.Ea neagă existenţa vreunei relaţii de prietenie cu Sebastian Ghiţă şi caracterizează colaborarea cu SRI drept una instituţională, în limitele legii. Ea acuză o campanie împotriva întregului sistem judiciar în scopul destabilizării şi decredibilizării acestuia.
"Nu, de ce să îmi dau demisia? Pentru că mi-am făcut treaba? Pentru că am deranjat inculpați? De asta să îmi dau demisia? Nu, nu îmi dau demisia. Am fost numită procuror-șef la DNA ca să-mi fac treaba. Și treaba DNA e să investigheze fapte de corupție la nivel înalt. Asta am făcut. Pentru acest lucru sunt plătită. Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați", a declarat marţi, șefa DNA, pentru Agerpres, întrebată dacă intenționează să își dea demisia ca urmare a recentelor scandaluri.
Ea a recomandat să se facă un calcul al averilor persoanelor pe care DNA le investighează și care "își permit să plătească firme pentru intimidare". "Așa, pentru cine interesează, poate să facă un calcul foarte sumar cu averile pe care le au câțiva dintre inculpații investigați de DNA în ultimii doi ani. O să vedeți ce sumă colosală se adună. Inculpați care-și permit să plătească firme pentru intimidare, pentru hărțuire, să plătească firme pentru lobby ca să se emită tot felul de rapoarte și de presiuni publice asupra procurorilor și judecătorilor, asupra sistemului judiciar", a adăugat Kovesi.
Șefa DNA atrage atenția că "atacurile" vizează tot sistemul judiciar. "Aceste atacuri nu vizează doar DNA sau persoana mea sau procurori din DNA, vizează tot sistemul judiciar. Păi, când faci afirmații neadevărate că un dosar este fabricat, în condițiile în care un dosar este judecat de instanțe diferite, în componențe diferite, de judecători de la diferite nivele ale instanțelor de judecată, vorbim despre o presiune asupra întregului sistem judiciar. Cine are interes să destabilizeze sistemul judiciar? Cine are interes să decredibilizeze sistemul judiciar? În ultima perioadă, nu s-a mai vorbit despre termenele de judecată, despre anumite dosare care au fost făcute. Tot ce spun inculpații este luat câteodată cu titlu de adevăr. Noi nu putem să ieșim să comentăm acuzațiile care ni se aduc în spațiul public de persoane pe care le cercetăm. Noi putem să dăm replică doar în dosare, prin probele pe care le avem, prin răspunsurile la excepțiile și cererile pe care aceștia le invocă, la solicitările pe care judecătorii ni le trimit", a mai afirmat procurorul-șef al DNA. Întrebată dacă i-a cerut cineva demisia, Kovesi a răspuns negativ.
Despre relaţia cu Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea
Într-un interviu acordat ziare.com, şefa DNA a negat orice legătură sau întâlnire privată cu Sebastian Ghiţă. "În mod normal, nu menţionez cum cunosc persoane prin prisma atribuţiilor de serviciu. Reamintesc o declaraţie pe care am făcut-o anul trecut: nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietena cu Ghiţă Sebastian, cu inculpatul Ghiţă Sebastian.Nu doresc sa intru în dialog cu un inculpat fugar, dar pentru că există aceste afirmaţii ţn spaţiul public, voi răspunde. În calitatea mea instituţională, am fost invitată la anumite evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţiile cu care colaborăm în activitatea noastra, ocazie cu care l-am întâlnit pe Sebastian Ghiţă. La astfel de evenimente. Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiţă, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiţă, nu i-am dat mailuri şi nu am participat decât la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice, la care eu nu pot cenzura lista de invitaţi, evenimente la care au fost prezente şi alte persoane", a declarat Kovesi.
Cât priveşte relaţia cu SRI şi Florian Coldea, Kovesi susţine că a colaborat cu serviciul de informaţii în limitele legii şi că fostul nr. 2 din SRI nu a făcut presiuni asupra sa pentru blocarea, deblocarea sau acelerarea unor dosare.
"Nu comentez ce zic inculpaţii. Sunt foarte multi deranjaţi de DNA, sunt supăraţi că i-am prins. Asta nu înseamnă ca tot ce zic ei e şi adevărat. Relaţia de colaborare a DNA cu SRI, cu celelalte institutii ale statului, s-a făcut în limita legii, în baza unui protocol încheiat. Dosarele au fost instrumentate de procurorii DNA, potrivit legii, SRI ne-a trimis sesizări atunci cand au intrat în posesia unor informaţii privind săvârşirea unor acte de coruptie", a afirmat şefa DNA.