Justiția din Malta a dispus eliberarea definitivă a Prințului Paul al României

13 Aug 2024
Justiția din Malta a dispus eliberarea definitivă a Prințului Paul al României

Prințul a fost refugiat în Franța iar avocații săi au obținut la sfârșitul anului 2023 respingerea de către instanțele franceze a executării mandatului de arestare. El trecea prin insulă pentru o ceremonie oficială când a fost arestat, scrie Le Figaro

Justiția malteză a  dispus luni  eliberarea definitivă a Prințului Paul al României arestat la sfârșitul lunii aprilie. Prințul a fugit de o pedeapsă cu închisoarea în țara sa pentru trafic de influență, a aflat AFP de la avocatul său. Paul Philip Al Romaniei, alias Paul al României, descendent al Regelui Carol al II-lea, a fost eliberat provizoriu pe cauțiune la începutul lunii iulie, la mai bine de două luni de la arestarea sa în baza unui mandat european de arestare emis de justiția română în decembrie 2020.

Eliberarea sa – care marchează refuzul de a-l preda autorităților române – „pune capăt hărțuirii judiciare împotriva [lui]”, a reacționat pentru AFP avocata sa, Miriame Laïchi, precizând că clientul său se va întoarce la Paris „în următoarea perioadă. câteva zile". Prințul, în vârstă de 76 de ani, era refugiat în Franța, iar avocații săi au obținut la sfârșitul anului 2023 respingerea de către instanțele franceze a executării mandatului de arestare. El era în trecere prin insula mediteraneană pentru o ceremonie oficială când a fost arestat. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a denunțat o decizie „scandaloasă” și „inacceptabilă” . 

„Voi propune premierului român ca guvernul să reacționeze la nivel diplomatic la o încălcare atât de flagrantă a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ”, a adăugat ea.

Într-o decizie pronunțată la 29 iulie, CJUE a atras atenția instanțelor malteze asupra păstrării drepturilor fundamentale ale prințului, a susținut domnul Laïchi. Prințul a fost condamnat în 2020 în România la trei ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență și complicitate, consecință a participării la un acord de recuperare a proprietăților pe care le revendica în țară ca moștenitor al familiei regale. În centrul disputei se află dorința Prințului Paul, niciodată îndeplinită în România, de a fi recunoscut ca descendent al lui Carol al II-lea, rege al României între 1930 și 1940.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră