Au fost cumpărate online 59 de jucării, solide, umplute cu apă sau cu gel şi au fost testate pentru 26 de compuşi care afectează sistemul endocrin. La toate produsele, testul la unul dintre cei 26 compuşi, respectiv bisphenol-A, a ieşit pozitiv, deşi pe eticheta majorităţii jucăriilor scria că nu conţine BPA, afirmă cercetătorii în studiul apărut în publicaţia "Environmental Science and Technology".
“BPA este legat de apariţia unor probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul, tulburări de creştere şi neurologice”, spune senior autorul studiului, Kurunthachalam Kannan, cercetător la Departamentul de Stat pentru Sănătate New York şi la Universitatea de stat New York.
“E nevoie urgent de o reglementare care să ne asigure că etichetele reflectă realitatea”, a mai spus Kannan. Cercetătorii nu au dat nume de produse sau producători în studiul lor, în care au mai găsit diverşi parabeni şi agenţi antimicrobieni - triclosan şi triclocarban, prezenţi în majoritatea jucăriilor pentru dentiţie.
În studiile pe animale, compuşi precum BPA, parabeni şi antimicrobieni au interferat cu hormonii şi au avut efecte nocive asupra dezvoltării, reproducerii şi neurologice.
FDA (Food and Drug Administration) a interzis folosirea BPA la biberoanele şi paharele pentru copi în 2012. Dar doar câteva studii au încercat să afle dacă aceşti compuşi sunt folosiţi la jucăriile pentru dentiţie sau dacă aceste chimicale pot fi ingerate de copii. Autorii studiului spun că folosirea jucăriilor pentru dentiţie trebuie dozată, copiii urmând să fie expuşi cât mai puţin la interacţiunea cu astfel de obiecte.