Povestiri despre cei care nu mai sunt, oameni simpli care ne-au făurit destinul şi istoria, aşezându-şi piepturile în faţa necontenitelor ploi de gloanţe în Primul Război Mondial, apărându-şi glia cu preţul vieţii.
„Pe-aicea nu se trece!” au strigat, într-un glas, vitejii de la Mărăşeşti, iar năzuinţele duşmanilor s-au spulberat în şuieratul obuzelor pe câmpul de bătălie.
Sunt mulţi ostaşi despre care au rămas mărturie istorii orale păstrate în inimi de urmaşii lor fiindcă, pe atunci, rareori au existat familii care să nu fi avut un erou.
Unii au primit Virtutea militară, alţii au pierit, eroic, în vâltoarea luptei... Eroii noştri n-au fost niciodată uitaţi.
Ne aflăm în an Centenar. Sărbătorim 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri şi de la încheierea Primului Război Mondial. Cu atât mai mult trebuie să privim în oglinda timpului.
Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu, a organizat la 13 şi 14 octombrie 2018, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de ţară), un eveniment cultural cu totul special, parte integrantă a proiectului „Istorisiri din vreme de război”.
Au fost aduse în atenţia publicului naraţiuni personale despre anii de foc, povestiri depănate sau cântate în cadrul unei şezători, dar şi frânturi din «memoria» timpului, prin fotografii şi jurnale de război.
“Sunt atât de multe de spus despre eroii noştri încât, oricât ne-am strădui, istorisirile vor aduce în lumină sclipiri, frânturi din destinele lor. În continuarea proiectului „Istorisiri din vreme de război”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, în parteneriat cu Primăria Oraşului Cugir, Casa de Cultură Cugir, respectiv membrii comunităţii păstrătoare de datini de la Vinerea, judeţul Alba, vă invităm pe Câmpul Pâinii, la Casa de Cultură a localităţii Vinerea, de la orele 13:00, la vernisajul unei expoziţii cu totul speciale, care cuprinde fotografii cu poveste, istoria unor oameni care au pus umărul la făurirea României Mari. Despre toate acestea vor vorbi urmaşii eroilor care s-au aflat în bătaia gloanţelor în Primul Război Mondial, care vor aduce în atenţia publicului şi cântece de război şi de cătănie”, a spus etnologul Luminiţa Tucă, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, manager al proiectului cultural „Istorisiri din vreme de război”.
(Fotografii: Cornelia Florea)