Trei refugiați sirieni lucrează la prima fabrică de lipie arăbească din Transilvania

26 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Trei refugiați sirieni lucrează la prima fabrică de lipie arăbească din Transilvania

Au găsiti în România prieteni, liniște și un loc de muncă stabil. Este vorba despre nişte refugiați sirieni care lucrează la prima fabrică de lipii din Transilvania,care respectă o reţetă tradiţională siriană, şi a căror poveste a fost prezentată de Ştirile TVR.

Au pierdut totul în Siria natală, dar au luat-o de la capăt în România. 

Sami preda franceza la un liceu din Alep până acum câțiva ani. Era un profesor respectat. Însă a ajuns în România din cauza războiului din ţara sa și acum lucrează la fabrica de lipii deschisă recent în comuna Florești din Cluj.

"Eu am lucrat în Siria 13 ani și după am plecat din cazua  problemelor actuale. Şansa mea este aici, în România. Am șanse foarte mari, pentru că oamenii sunt toleranți", a declarat pentru Ştirile TVR Sami, directorul fabricii.

Mohammed și Narwas au lăsat și ei în urmă familii și cămine distruse de război. Acum modelează lipiile care le amintesc de țara lor și speră ca într-o zi rudele să îi urmeze în România.

”Sunt dintr-o localitate de lângă Damasc şi am lucrat în amenajări interioare, iar din cauza războiului am fost nevoit să fug din ţară. Sunt de peste un an în România, iar familia, soţia şi doi copii, au rămas în Siria, le trimit bani, dar aş dori să vină şi ei aici cu mine. Îmi place să lucrez la fabrica de lipii şi îmi place şi în România, oamenii sunt deschişi, sufletişti şi călduroşi. Este o şansă pentru mine să îmi construiesc un viitor, pentru că în Siria nu mai puteam”, a spus acesta, potrivit actualdecluj.ro.

Bashar Molhem, un tânăr antreprenor în vârstă de 26 de ani, născut în Siria, dar crescut şi şcolit în Cluj-Napoca de la vârsta de 6 ani, a cărui familie derulează afaceri şi în alimentaţie publică, a pus bazele primei fabrici de pâine (lipie) arabă la sfârşitul anului trecut, în urma unei investiţii de câteva sute de mii de euro, potrivit mediafax.ro.

"O afacere de acest gen începe de la brutar care trebuie să știe rețeta la perfecțiune. Am avut foarte mari dificultăți în a-l aduce. Am adus un brutar apoi am început să căutăm și personal care să se plieze bine pe acest tip de afacere. Am ajuns la centrul de la Baia-Mare, Somcuta unde am găsit 3 persoane", a declarat Bashar Molhem, proprietarul fabricii.

Cei trei sirieni au ajuns în România în urma distribuirii cotelor de refugiați stabilite de Uniunea Europeană pentru statele membre. Angajații români s-au împrietenit repede cu sirienii.

Urmăriţi reportajul realizat de Ştirile TVR aici:

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră