Guvernul a adoptat ordonanţa privind Declaraţia unică. Cum ne vom plăti contribuţiile

15 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Guvernul a adoptat ordonanţa privind Declaraţia unică. Cum ne vom plăti contribuţiile

Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă prin care se instituie Declaraţia unică, un nou mecanism fiscal privind impozitul pe venit, CAS și CASS datorate de persoanele fizice, care comasează mai multe formulare fiscale, inclusiv Declaraţia 600. Anul acesta, data depunerii acestei declaraţii unice va fi 15 iulie.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că actul normativ "schimbă fundamental" acest mecanism de plată a contribuţiilor, conform agerpres.ro.

"Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism, şi anume trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăţi anticipate, (...) avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la (...) noul mecanism de declarare a contribuţiilor (...), urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică", a declarat Teodorovici într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Finanţelor spune că noul mecanism prevede estimarea venitului pentru anul curent. "Mergem pe ideea închiderii anului anterior şi (...) estimarea venitului anului curent pentru cei care (...) sunt vizaţi de această ordonanţă. De asemenea, sunt şi anumite dispoziţii tranzitorii, care se referă la formulare deja cunoscute - 600, 221, 220, 201 -, deci diferite astfel de obligaţii fiscale, care de la caz la caz (...) sunt tratate separat, în sensul că, dacă informaţiile (...) există la nivelul Fiscului, nu va mai fi nevoie ca acel contribuabil să depună încă o dată declaraţia unică", a spus Teodorovici.

El a precizat că noul sistem vizează şi depunerea declaraţiei unice online, stimulată prin acordarea unor reduceri. "Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declaraţie unică în sistemul online şi pentru acest lucru acordăm o reducere cu 5% a obligaţiilor de plată faţă de stat (...) Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs până la (...) 15 decembrie, mai sunt încă 5% reducere pentru această plată anticipată. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligaţiile faţă de stat", a arătat Teodorovici.

Pentru drepturile de autor, stopaj la sursă

Cât priveşte persoanele care încasează drepturi de autor, ministrul Finanţelor a spus că plata contribuţiilor se va face prin stopaj la sursă.

"O singură precizare vreau să mai fac legat de această ordonanţă, şi anume drepturile de autor. Aici am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea pentru cei care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru contribuţiile de sănătate şi asigurări sociale. Este o adăugare care anul trecut a mai fost (...) este o adăugare normală şi, credem noi, la fel de bun augur pentru cei care sunt vizaţi de acest nou mecanism", a declarat Eugen Teodorovici.

El a mai spus că persoanele care au depus Declaraţia 600  trebuie să depună şi Declaraţia unică pentru ca Fiscul să aibă toate informaţiile necesare legate de venituri pentru calculul impozitului, dacă acestea nu au fost furnizate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră